sindikati ljutiti

Agonija za radnike: Nitko ne želi Audijevu tvornicu električnih modela prema njihovim uvjetima pa će je zatvoriti?

Oko 3000 radnih mjesta moglo biti izgubljeno jer "jedino što vlasnici žele učiniti je zatvoriti tvornicu što je prije moguće"

Tvrornica Audija u Belgiji

 Audi Media

Tijekom ljeta, Audi je otkrio da će ranije od planiranog prekinuti proizvodnju obje izvedbe Q8 e-trona i "istražiti opcije" za tvornicu u Bruxellesu, gdje se ti modeli još uvijek proizvode. U to je vrijeme proizvođač automobila rekao da je potražnja za najvećim električnim Audijima pala i da je tvornica imala "dugotrajne strukturne izazove", koji su uključivali visoke logističke troškove.

image

Tvornica Audija u Belgiji, prosvjed radnika

Belga/ddp USA/Profimedia

S obzirom na ove probleme, Audi je najavio svoju namjeru da "provede restrukturiranje proizvodnog pogona" ali i primijetio da bi to na kraju moglo rezultirati "prestankom rada ako se ne pronađe alternativa". Nažalost po zaposlenike, stvari ne izgledaju dobro.

image

Tvornica Audija u Belgiji, prosvjed radnika

Belga/ddp USA/Profimedia

AutoNews Europe citirao je Audijevog glavnog operativnog direktora Gerda Walkera koji je rekao da nisu pronašli "održiv koncept", unatoč tome što im se obratilo 26 zainteresiranih strana. Povrh toga, Volkswagen grupa je navodno odlučila da neće proizvoditi neko drugo vozilo u ovoj tvornici koje bi zamijenilo Q8 e-tron.

Ovo bi mogao biti posljednji čavao u lijes za tvornicu. AutoNews Europe je razgovarao i sa sindikalnim predstavnikom radnika koji je rekao da bi oko 3000 radnih mjesta moglo biti izgubljeno jer "jedino što vlasnici žele učiniti je zatvoriti tvornicu što je prije moguće".

image

Tvrornica Audija u Belgiji

Audi Media

Ostaje nejasno koliko Audi traži za postrojenje, ali neki se vjerojatno nadaju da bi carine na kineska električna vozila mogle potaknuti kineske proizvođače automobila da proizvodnju prebace u Belgiju, odnosno ovu tvornicu. Ranije je objavljeno je i da je Nio jedna od tvrtki zainteresiranih za tvornicu, no njihov izvršni direktor je to odmah opovrgao kao "neutemeljene" glasine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 10:30