kako dalje?

Ako se to ostvari, bit će skupo: Zatvaranje pogona koštalo bi Volkswagen oko 4 milijarde eura

Proizvođač automobila sa sjedištem u Wolfsburgu prije dva tjedna najavio je da će značajno pooštriti svoje mjere štednje

Volkswagen tvornica

 Volkswagen AG

Volkswagen želi uštedjeti novac i možda kao sada stvari stoje, zatvoriti tvornice kako bi to postigao. No smanjenje kapaciteta moglo bi biti vrlo skupo za proizvođača automobila, kažu stručnjaci. Prema izračunima analitičara, pooštrene mjere štednje mogle bi proizvođač automobila Volkswagen u četvrtom tromjesečju stajati nekoliko milijardi eura, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa), a prenosi Fenix Magazin.

image

Volkswagenova tvornica

AFP

Stručnjaci američke investicijske banke Jefferies u ponedjeljak su moguća rezerviranja procijenili na tri do četiri milijarde eura. Razlog za smanjenje kapaciteta koji je sada objavljen nije nov, ali uprava smatra da je to pitanje hitno i odlučno je staviti višak kapaciteta pod kontrolu, rečeno je.

Proizvođač automobila sa sjedištem u Wolfsburgu prije dva tjedna najavio je da će značajno pooštriti svoje mjere štednje te je također iznio mogućnost zatvaranja pogona. Financijski direktor Arno Antlitz rekao je da se na europskom tržištu automobila godišnje proda dva milijuna vozila manje vozila nego prije pandemije – VW otpada na četvrtinu toga.

image

Volkswagenova tvornica u Rusiji

Profimedia

Analitičari Jefferiesa napisali su da marka Volkswagen razmatra zatvaranje dvije do tri tvornice, a razmatraju se četiri ili pet lokacija u Njemačkoj. Stručnjaci procjenjuju da je moguće otpuštanje više od 15.000 radnika.

VW je već raskinuo kolektivne ugovore koji, među ostalim, reguliraju sigurnost zaposlenja koja je na snazi ​​već tri desetljeća. Prvi krug pregovora zakazan je za 25. rujna. Čelnica radničkog vijeća Daniela Cavallo najavila je da će se protiviti ukidanju radnih mjesta. Kako će se odvijati situacija, ostaje za vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:03