TOPLOTNI UDAR

Auti poput pećnice: Ovo je ludo, na kontrolnoj ploči ispekao ukusni kolač

Nakon sat vremena temperatura kontrolne ploče dosegnula je 93 stupnjeva celzijusa
 Saguaro National Park/ Facebook

Mnogi vozači često nisu niti svjesni koliko u automobilu može narasti temperatura ljeti. Temperature rastu do te mjere da bi se pomoću topline koja se skuplja na kontrolnoj ploči vašeg automobila može ispeći kolač od banane.

Ne, nije šala, pokazali su to na svom Facebook profilu čuvari američkog Nacionalnog parka Saguaro.

U parku je vrlo vruće, s temperaturama koje u prosjeku u srpnju prelaze 38 stupnjeva celzijusa, ali u autu je još toplije...

Dovoljno da se ispeče kolač.

Kako bi demonstrirali koliko brzo automobil može postati ‘pećnica‘, čuvari parka napunili su dva kalupa tijestom za tortu od banane i komadićima čokolade i stavili ih na kontrolnu ploču automobila. Temperatura je u 11 sati bila 36 stupnjeva, a kolač se pekao do 14 sati, dakle tri sata.

Nakon sat vremena, temperatura kontrolne ploče dosegnula je 93 stupnja, a nakon tri sata čak 99 stupnjeva. To je jedan stupanj manje od vrelišta vode.

image
Saguaro National Park/ Facebook

Ovim zanimljivim eksperimentom čuvari parka htjeli su poslati poruku i upozoriti na posljedice koje mogu izazvati ostavljanjem stvari u automobilu na suncu. Da ne spominjemo ostavljanje djece ili kućnih ljubimaca u autu, što se dogodilo bezbroj puta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 05:43