Iznad mogućnosti

Auti su postali preskupi i Amerikancima: Zbog ovrha do kraja godine zaplijenit će ih 1,6 milijuna

Analitičari kažu da je porast broja zaplijenjenih automobila pokazatelj kolike probleme Amerikanci trenutno imaju s financiranjem auta

Zapljena auta, ilustracija

 Tomasz Zajda/Alamy/Alamy/Profimedia

Službe za provođenje ovrha trenutno imaju vrlo mnogo posla u SAD-u jer su zapljene automobila porasle za 23 posto u usporedbi s istim razdobljem 2023. Podaci iz Cox Automotivea pokazuju da su količine zapljena sada vratile na razine prije pandemije, nakon što su oštro pale 2021. i 2022. godine. Na temelju brojki viđenih do sada, do kraja ove godine moglo bi biti zaplijenjeno nevjerojatnih 1,6 milijuna automobila.

image

Zapljena auta, ilustracija

Tomasz Zajda/Alamy/Alamy/Profimedia

Analitičari kažu da je nagli porast broja zaplijenjenih automobila pokazatelj kolike probleme Amerikanci trenutno imaju s financiranjem svojih auta. Visoke kamatne stope povisile su troškove kredita i financiranja za automobile. Također, porasle su i same cijene automobila kao i drugi životni troškovi poput troškova hrane i energije.

U travnju je prosječna cijena leasinga auta narasla na 762 dolara mjesečno, a to su iznosi koje si sve manje Amerikanaca može priuštiti za automobil.

image

Zapljena auta, ilustracija

Tomasz Zajda/Alamy/Alamy/Profimedia

"Kada razmišljate o troškovima stanarine, energije i osiguranja, sve te stvari pogađaju potrošače i oni moraju izabrati što će platiti. Sve više ljudi kasni s plaćanjem rata jer je sve poskupjelo”, rekao je za Bloomberg Jeremy Robb, viši direktor u Coxu.

Cox Automotive ne očekuje da će se stope zaplijenjenih auta uskoro vratiti na najnižu razinu iz 2021. godine. Zapravo, procjenjuje se da će porasti na 1,7 milijuna u 2025., te da će dosegnuti 1,8 milijuna od 2026. do 2029. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 07:29