ODMOR IZ PAKLA

Brutalna prevara: Austrijancu pukla guma na cesti prema Hrvatskoj, vučna služba ga opelješila

‘Otišao sam pješice do bankomata i podigao novac. Da nisam platio, ne bi mi vratili auto‘

Vučna služba (ilustracija)

 Bildagentur-online/Schoening/Alamy/Alamy/Profimedia

Prevaranti na autocestama diljem Europe nisu rijetkost. Po uhodanoj špranci, prevaranti vrebaju naivne vozače kojima se pokvari auto u stranoj zemlji pa im ‘na paniku‘ priskoče u pomoć. Nakon toga, vozači postaju njihovi taoci koji moraju platiti potpuno izmišljene troškove.

Sličan scenarij dogodio se mladom bračnom paru iz Austrije na proputovanju Slovenijom.

Na putu prema Hrvatskoj, negdje oko Kopra, pukla im je prednja desna guma na automobilu. Vozač se zaustavio, nazvao austrijski ARBÖ (pomoć na cesti) i objasnio situaciju.

‘Rekli su mi da će poslati slovensku partnersku tvrtku da nas odvuče u najbliži servis, a nakon desetak minuta stigli su i radnici DARS-a (služba koja upravlja slovenskim autocestama) koji su mi dodatno osigurali pokvareni auto‘, rekao je vozač za austrijski Kleine Zeitung.

Nakon pola sata došla je i vučna služba i pitala ga da li je on zvao pomoć. Vozač je odgovorio potvrdno pa su njegov auto ukrcali na kamion, a on i supruga sjeli su u kabinu.

‘Sve je bilo vrlo profesionalno. Vozač je rekao da je sve prema planu i da nas čekaju u radionici s novom gumom. Tijekom vožnje, zvali su nas ljudi iz ARBÖ-a​ i pitali gdje sam. Rekao sam im da je pomoć stigla i da vozimo prema servisu.

No, prva sumnja javila se kada je vozač vučne službe prošao Ljubljanu i nastavio put prema Mariboru.

image

Slovenija, autocesta (ilustracija)

Ivan Lacković

Tada sam shvatio da nešto nije u redu. Na pola puta do Maribora, u općini Vransko skrenuli su u radionicu koja je izgledala kao groblje automobila. Nakon što su mi promijenili gume na autu, došao je ‘šef radionice‘ i rekao da nije dobio nikakvu poruku od ARBÖ-a i da sve (prijevoz, gume i rad) moramo platiti sami, i to u gotovini.

Račun je iznosio 1021,14 eura.

Otišao sam pješice do bankomata i podigao novac. Da nisam platio, vjerojatno mi ne bi vratili auto. Nismo imali alternative‘, kaže nesretni vozač koji navodi da je guma postavljena na njegov automobil u Sloveniji bila toliko ‘ćelava‘ da je jedva stigao do Austrije.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Slučaj je komentirao i glasnogovornik ARBÖ-a Johann Kopinits: ‘Ova nam je priča vrlo poznata i naravno da je grozna.

Istražujemo slučaj, ali ARBÖ ne može i neće učiniti mnogo. Kaznena prijava u Sloveniji protiv radionice donosi samo troškove i nema gotovo nikakve šanse za uspjeh.

Čudi nas jedino što lokalne vlasti očito toleriraju takve metode, do sad je zabilježeno nekoliko desetaka ovakvih slučajeva vozača iz raznih zemalja. Vučne službe ‘patroliraju‘ autocestama tražeći unesrećene i prevoze ih u Vransko.

Radionica je već obilježena i na internetu: postoji više od 140 oštrih, negativnih recenzija o ‘radionici prevara‘, zaključuje glasnogovornik.

Kako ne bi postali žrtve ovakvih slučajeva, Kopinits savjetuje vozačima koji dožive kvar na cesti da budu vrlo pažljivi i ako su u bilo kakvoj nedoumici, neka ponovno nazovu ARBÖ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:45