STIŽE ZVIJER

Debitirat će u srpnju: Novi Red Bull hiperautomobil će biti brz poput Formule 1

Red Bull RB17 će biti ekstremni hiperautomobil koji će se smjeti voziti samo na trkaćoj stazi, a koštat će oko šest miijuna eura

Red Bull RB17 (najava)

 Red Bull

Glavni tehnički direktor Red Bull Racinga Adrian Newey napušta trenutno najbolju momčad u Formuli 1 2025. nakon što je u njoj proveo 18 godina i osvojio 13 svjetskih prvenstava. Ali to ne znači da je hiperautomobil kojeg je Newey dizajnirao za Red Bull i koji će se vjerojatno zvati RB17 pod znakom pitanja. Newey je potvrdio da će dovršiti razvoj automobila prije nego što ode iz Red Bulla, a debi novog RB17 bi se trebao dogoditi ove godine.

image

(FILES) Chief technical officer of the Red Bull Racing F1 team Adrian Newey arrives for the first practice session at the Red Bull race track in Spielberg, Austria, on June 30, 2023, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. Red Bull‘s chief technical officer Adrian Newey will leave the Formula One team in 2025 after 19 years, it was confirmed on May 1, 2024. Newey, widely regarded as the greatest F1 designer and a chief architect of Red Bull‘s dominance, said it had been a "great honour" to play a key role in the team‘s progress. (Photo by ERWIN SCHERIAU/AFP)

AFP

"Završne faze razvoja RB17 su pred nama. Dakle, do kraja mog vremena s timom, moj fokus će biti na njemu", izjavio je Newey. Red Bull je potvrdio njegove riječi: "Adrian će se usredotočiti na konačni razvoj i isporuku Red Bullova prvog hiperautomobila, njegovog dugo očekivanog RB17, koji će biti predstavljen u Goodwoodu u srpnju", izjavili su iz press službe Red Bulla.

Red Bull RB17 će biti ekstremni hiperautomobil koji će se smjeti voziti samo na trkaćoj stazi. Razna izvješća ukazuju na tom da će imati V-10 motor od 1.000 konjskih snaga koji će se vrtjeti do nevjerojatnih 15.000 okretaja u minuti i električni motor koji daje dodatnih 200 KS. Iako je motor V10, ova postava zvuči vrlo slično aktualnim pogonima koji se koriste u Formuli 1.

image

Red Bull RB17 (najava)

Red Bull

I druga tehnologija će biti "posuđena" iz Formule 1 pa će automobil zbog korištenja ekstremno laganih materijala biti izuzetno lagan, a govori se o masi manjoj od 1000 kilograma. Navodno će na trkaćim stazama moći postići vrijeme kruga usporedivo s bolidom Formule 1.

image

Alston Martin Valkyrie

Red Bull

Procjenjuje se da je najveća potisna sila automobila iznositi 1700 kg pri 250 km/h, i nevjerojatnih 900 kilograma pri samo 200 km/h. Red Bull planira napraviti samo 50 primjeraka RB17 i svaki će koštati oko 6 milijuna eura čime će postati jedan od najskupljih novih serijskih automobila u povijesti. Red Bull je već ranije u suradnji s Aston Martinom napravio fascinantni hiperautomobil Valkyrie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:31