premijera

Električna Cupra Born VZ: Pogledajte novu najsnažniju i najopremljeniju zvjerku sa 326 KS

Born VZ raspolaže sa 326 KS i 545 Nm, a veća baterija od 84 kWh doseg do 570 kilometara. Pritom 100 km/h uhvati za 5,7 sekundi

Cupra Born VZ

 Cupra

Cupra Born prvi je električni model mlade španjolske marke koja njeguje sportski imidž, ali unatoč dobrim predispozicijama rijetko se viđa na našim prometnicama. Međutim, u zapadnoj Europi Born je jako dobro primljen, o čemu svjedoči 45.300 isporučenih primjeraka u 2023., čak 44 posto više nego 2022.

image

Cupra Born VZ

Cupra

Priča, međutim, ne staje na tome. U jesen u prodaju stiže i nabrijana verzija VZ (skraćeno od španjolskog veloz – brzina), čiji elektromotor u boostu razvija snagu od 240 kW (326 KS) i moment od 545 Nm, pa gotovo dvije tone težak kompakt na struju ubrza do 100 km/h za 5,7 sekundi i postiže najveću brzinu od 200 km/h (ograničenu).

Litij-ionska baterija je nešto većeg kapaciteta od standardne i sa svojih 79 kWh netto, odnosno 84 kWh brutto daje doseg od 570 kilometara (WLTP). Podržana je snaga punjenja do 170 kW, čime na brzom DC punjaču baterija sa 10 na 80 posto kapaciteta dolazi za pola sata.

image

Cupra Born VZ

Cupra

Pogon ostaje stražnji, a što se aspekta vožnje tiče, diskovi kočnica povećanog su promjera na 34 centimetra, jače dimenzionirani su i pojedini dijelovi adaptivnog sportskog ovjesa (DCC-Dynamic Chassis Control), čime se dobiva bolji osjećaj kontrole nad autom, a novi upravljački softver daje prirodniji odziv volana.

Takav je i osjećaj na papučicama kočnice i gasa, usklađen s većim kapacitetima pogona. Nova generacija regenerativnog kočenja daje veće razlike u tri ponuđene razine snage kočenja, s modulacijom na volanu.

image

Cupra Born VZ

Cupra

Na prezentaciji u Barceloni vidjeli smo i sportskiji vizualni stil verzije VZ. Gume sada dolaze u široj dimenziji 215/45 R 20 sprijeda i 235/40 ZR 20 straga, kovani aluminijski naplaci s bakrenim umecima imaju dva nova dizajna, uvedene su i dvije nove tamne metalik boje, tamnozelena Dark Forest i crna Midnight Black, a imidžu pridonose i stražnji VZ logotip i natpis Cupra u rijetkoj izvedbi od tamnog kroma.

image

Cupra Born VZ

Cupra

Za volanom nabrijaniji doživljaj daju jednodjelna školjkasta sjedala, dok luksuzniji dio ugođaja, uza svu ostalu bogatu opremu, pružaju nova generacija multimedije s velikim dodirnim zaslonom od 12,9-inča, stakleni krov i hi-Fi sustav Sennheiser.

Ukratko

Jednodjelna školjkasta sjedala, nova generacija mult imedje s velikim 12,9-inčnim dodirnim zaslonom i Hi-Fi sustav nje mačkog specijalista Sennheiser od 425 W dio su opreme najsnažnijeg Borna

Verzija VZ prepoznaje se i po novom dizajnu naplataka, širim gumama te logu i natpisu modela u tamnom kromu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 18:10