Što se događa?

Fiat u studenom privremeno prekida proizvodnju još uvijek popularne aktualne Pande, a objašnjenje je ‘maglovito‘

Proizvođač automobila morat će privremeno zaustaviti proizvodnju Pande sljedećeg mjeseca zbog "teških tržišnih uvjeta"

Fiat Panda

 CROPIX

Ranije ove godine, Fiat je objavio da povećava proizvodnju Pande za otprilike 20 posto kako bi zadovoljio potražnju kupaca budući da je ovaj mali i legendarni auto bio "lider na tržištu u Italiji i lider u svom segmentu u Europi".

To je nagnalo glavnog izvršnog direktora Fiata Oliviera Francoisa da potvrdi da će se proizvodnja u tvornici Pomigliano d‘Arco nastaviti barem do 2027. godine. Činilo se da će mali gradski automobil Fiat prodavati još mnogo godina, koliko god to poželi, bez obzira na to što se radi o jednom od najstarijih auta na tržištu.

image

Fiat Panda

CROPIX

Ali samo osam mjeseci nakon te vijesti izgleda da se Stellantis, Fiatova matična tvrtka, predomišlja. Proizvođač automobila morat će privremeno zaustaviti proizvodnju Pande sljedećeg mjeseca zbog "teških tržišnih uvjeta". Citirajući izvore iz Fiata, Reuters izvještava da će biti planiranih obustava rada u tvornicama Pomigliano d‘Arco, Termoli i Pratola Serra.

image

Fiat Panda

CROPIX

Obustave rada trebale bi započeti 11. studenog, a ne zna se koliko će trajati. Ovaj potez dolazi ubrzo nakon što je Stellantis zaustavio proizvodnju u tvornici Mirafiori, koja proizvodi Fiat 500e, zbog malog interesa za auto.

image

Fiat Panda

CROPIX

Iako obustava proizvodnje ukazuje potražnju sabiju od očekivane, Panda se zapravo prodaje prilično dobro. U srpnju se Fiat pohvalio da je ovaj model najprodavanije vozilo u Italiji jer prodano više od 63.500 primjeraka, što je za 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome, iz Stellantisa su objavili da je pauza bila neophodna jer se suočavaju s "putem koji zahtijeva teške izbore i ne nudi laka rješenja", što god to značilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 15:32