STALNI ZASTOJI

Golem problem s gužvama na autocestama: U ovoj državi je tijekom ljeta zabilježeno skoro 120.000 zastoja!

Zabilježeni prometni zastoji bili su ukupno dugi 205.323 kilometra, što je kolona koja bi mogla oko pet puta obujmiti cijeli planet

Njemački Autobahn, ilustracija

 dpa

Tijekom cijelog razdoblja ljetnih praznika, odnosno od 21. lipnja do 8. rujna, njemački ADAC je izbrojao ukupno 119.246 zastoja prometa na njemačkim autocestama. Iako brojka izgleda nevjerojatno, to je čak pad u odnosu na 2023. godinu od tri posto. Zabilježeni prometni zastoji bili su ukupno dugi 205.323 kilometra, što je kolona koja bi mogla oko pet puta obujmiti cijeli planet na ekvatoru.

image

Njemački Autobahn

philipus/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako ih je bilo malo manje, trajanje prometnih zastoja koji su usporavali vozače automobila ovog se ljeta malo povećalo: za 0,3 posto u odnosu na 2023. godinu. Sveukupno te prometne gužve trajale su više od dvanaest godina.

Pedantni Nijemci su otkrili i gdje su se gužve najčešće stvarale. Najslabija točka je autocesta A99, odnosno obilaznica oko Münchena koja je zabilježila najviše gužvi. Na drugom i trećem mjestu slijede autocesta A8 od Salzburga, preko München i Stuttgarta do Karlsruhea i autocesta A3 koja vodi od Passaua, preko Frankfurt i Kölna do nizozemske granice. Sve tri pogođene autoceste vrlo često koriste i hrvatski vozači kada kupuju u Njemačku.

image

Autobahn, ilustracija

IMAGO/imago stock&people/Pro

Kolone i gužve na njemačkim autobahnovima su bili i mnogo veće nego što pokazuje ovo istraživanje jer su u njega bile uključene samo autoceste koje se koriste za dulja putovanja, a ne i autoceste gradskih i metropolitanskih područja, koje uglavnom koriste putnici na posao.

image

PRODUCTION - 09 February 2023, Brandenburg, Rangsdorf: There is a lot of traffic on the southern Berlin ring road of the A10 autobahn. All the main measures and projects of the current year in the Berlin-Brandenburg area are presented at the annual press conference northeast of the federal highway company Autobahn GmbH. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

dpa Picture-Alliance via AFP

Na temelju pojedinačnih vikenda, prometni stručnjaci ADAC-a zabilježili su najviše prometnih gužvi prvog vikenda u kolovozu. Vozači su tada ukupno 3923 puta zapeli u prometnim gužvama. Oko 47 posto svih vikend prometnih gužvi dogodilo se u petak, 26 posto u subotu i 27 posto u nedjelju.

image

Autobahn A40, Ruhrschnellweg, bei Bochum, dichter Feierabendverkehr, vor dem Autobahnkreuz Bochum, A43, Blick Richtung Westen, NRW, DeutschlandA40 motorway, Ruhrschnellweg, near Bochum, heavy evening traffic, before the Bochum junction, A43, looking west, NRW, Germany,Image: 661109440, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Najduža gužva koju su vozači morali izdržati dogodila se u nedjelju, 18. kolovoza, na autocesti A7. "Mega zastoj" je trajao više od osam sati i dosegao najveću duljinu od 40 kilometara, otprilike kao da kompletan promet od Zagreba do Karlovca potpuno stoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:10