novi izazov

Hejteri velikih ‘bubrega‘ slavite: Domagoj Đukec više nije glavni dizajner BMW-a, evo gdje sad radi

Đukec, koji je ranije radio u VW grupi i PSA bio je glavni dizajner BMW-a od 2019. godine i figurirao je kao najvažniji Hrvat u auto industriji

Domagoj Đukec

 CROPIX

BMW Grupa je napravila velike promjene u dizajnerskim timovima svojih marki. Dok šef dizajna BMW Grupe, Adrian van Hooydonk, ostaje na čelu, voditelji dizajna svih njihovih marki su "promijenili svoje poslodavce". Najveća vijest je svakako odlazak Hrvata Domagoja Đukeca s pozicije glavnog dizajnera BMW-a. Đukec, koji je ranije radio u VW grupi i PSA bio je glavni dizajner BMW-a od 2019. godine i figurirao je kao "najvažniji Hrvat u globalnoj automobilskoj industriji".

image

Domagoj Đukec

BMW Group

Hrvat ne odlazi iz BMW Grupe već samo prelazi u Rolls Royce gdje će obavljati funkciju šefa dizajna. Tamo će biti zadužen za nove automobile najprestižnije svjetske marke te također za odjele Bespoke i Coachbuild.

Đukec je često bio meta kritika zbog svojeg inzistiranja na velikim "bubrezima" i drugim dizajnerskim elementima koji su izgled novih BMW-a učinili predmetom kontroverzi. No unatoč tome, kupcima se očito takav dizajnerski smjer sviđao jer BMW je prošle godine ostvario najveću prodaju automobila u svojoj povijesti. Premda je Đukec svojedobno priznao da su on i marka "otkrili protivljenje njihovom dizajnerskom smjeru", usporedio je trenutnu eru BMW-ovog dizajna s erom Chrisa Banglea koja je bila kontroverzna u to vrijeme, ali sada se na nju gleda s pozitivno.

image

Domagoj Đukec

CROPIX

BMW će Đukeca zamijeniti s dva šefa dizajna. Maximilian Missoni bit će imenovan šefom dizajna za višu srednju klasu i visoku klasu kao i za buduće modele s oznakom Alpine. Missoni je od 2018. do danas bio voditelj dizajna u marki Polestar. Više je puta nagrađivan i zaslužan je za stvaranje elegantnog dizajnerskog jezika ove marke koju je osnova Volvo.

Trenutačna ponuda Polestara nedvojbeno je uhvatila bit skandinavskog dizajna, a istodobno je dovoljno osebujna da bude prepoznata kao nešto jedinstveno. Prije toga, bio je potpredsjednik dizajna eksterijera u Volvu, a na početku svoje karijere je radio u Volkswagenu.

image

Novi tim dizajnera BMW Grupe

BMW Group

Oliver Heilmer, koji je do sada bio voditelj dizajna u Miniju, ubuduće će biti zadužen za dizajn BMW-ovih kompaktnih automobila i automobila srednje klase, kao i za BMW M modele. Heilmer je na čelu Minijevog dizajnerskog studija bio od 2017. godine i u BMW Grupi radi više od dva desetljeća. Holger Hampf, koji je do sada bio šef u odjelu BMW Group Designworks, preuzet će ulogu šefa dizajna Minija.

image

Domagoj Đukec kraj BMW serije 4

BMW

Anders Warming, bivši voditelj dizajna u Rolls-Royceu, prelazi u Designworks. Claudia Braun će pak voditi novoosnovani odjel za dizajn boja i materijala za sve marke BMW Grupe. Donosi iskustvo iz Porschea, Daimlera i Volva.

"Nova organizacija, usmjerena na transformaciju tvrtke, ostat će mjerilo u industriji. Na primjer, dizajn boja i materijala bit će konsolidiran za sve marke, dok će tim marke BMW biti podijeljen u dva studija", stoji u izjavi BMW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:24