DOMAĆE JE DOMAĆE

Hibridna poslastica: Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio novi auto

Od 2012. godine francuski predsjednici koristili su DS automobile, no sada je stigao red i na Renault

Predsjednički Renault Rafale

 Renault

Od 2012. godine francuski predsjednici bili su vjerni DS-u, domaćoj marki u portfelju grupacije Stellantis. No, od ovog tjedna, Emmanuel Macron će kilometre trošiti u novom automobilu, također francuskog proizvođača.

Macron je naime, na tradicionalnu vojnu paradu stigao u Renault Rafaleu, posebno prilagođenom zahtjevima predsjedničke funkcije.

Renault Rafale stavljen na raspolaganje Elizejskoj palači ističe se plavom bojom karoserije ‘Sommit Blue‘, a tu su, naravno, i maska ​​hladnjaka ukrašena francuskom zastavom, držači zastavica i posebni aluminijski kotači od 20 cola.

image

Predsjednički Renault Rafale

Renault

Renault je svoj prvi automobil predsjednicima Republike isporučio 1920. godine. Bio je to Renault 40 CV, koji je ostao u službi do 1928. godine, a koristili su ga Paul Deschanel, Alexandre Millerand i Gaston Doumergue.

U to je vrijeme bio mjerilo Renaultovih luksuznih modela i od tada je čak 12 predsjednika Francuske Republike odabralo Renault za službena putovanja. Posljednji u ovom dugom nizu bio je Renault Espace.

image

Predsjednički Renault Rafale

Renault

Renault Rafale prije nekoliko je dana stigao i na hrvatsko tržište.

Automobil vrlo privlačnog i dinamičnog izgleda inspiriran je aeronautikom, a riječ je o atraktivnom trendovskom Coupe SUV modelu koji dijeli CMF-CD platformu s postojećim modelima Austral i Espace.

Za pogon brine kombinacija 1,2-litrenog trocilindarskog benzinskog motora s turbopunjačem od 129 KS, elektromotora, visokonaponskog starter-generatora i litij-ionske baterije od 2 kWh.

Kombinirana izlazna snaga sustava iznosi 200 KS i 205 Nm okretnog momenta, što se prenosi na prednju osovinu putem pametnog "multimode" automatika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 09:16