UKRALI DIZAJNE?

Hollywoodski redatelj o Cybercabu, Robovanu i Optimusu: U Tesli su sve kopirali iz mog filma

Redatelj filma, Alex Proyas, optužio je Muska na društvenoj mreži X rekavši: "Hej, Elon, mogu li dobiti natrag svoje dizajne, molim?"

Tesla Cybercab

 Tesla Media

Teslina prezentacija “We, Robot” bila je spektakularan događaj na kojem je predstavljeni novi Cybercab, samovozeći taksi koji bi trebao stići 2026. godine. Također je otkriven i transporter za 20 osoba nazvan Robovan, kao i unaprijeđena verzija humanoidnog robota Optimus od kojeg Musk u budućnosti najavljuje veću zaradu nego od automobila.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

No kako to često biva, i ova Teslina prezentacija nije prošla bez kotraverzi jer je Tesla priznala da su roboti Optimus, koji su na prezantaciji pričali s gostima, zabalvaljli ih, plesali, pa čak i konobarili zapravo bili cijelo vrijeme daljinski upravljani od operatera u "virtualnim odijelima". Također, večina stručnjaka se složila s time da su najavljeni vremeski okviri za robotski taksi jednostavno previše optimistični i da nama šanse da Cybercab stigne 2026. godine.

image

Tesla Robovan

Tesla Media

Sada se pojavila još jedna kontraverza jer je poznati Hollywoodski režiser optužio Muska da su sva predstavljena vozila i roboti jednostavno kopirani iz njegovog filma. Muskov događaj "We, robot" (Mi, robot) očito je bio pod utjecajem filma "I, robot" (Ja, robot) iz ranih 2000-ih, koji je, možda ironično, upozoravao na opasnosti od robota i umjetne inteligencije. Redatelj filma, Alex Proyas, optužio je Muska na društvenoj mreži X rekavši: "Hej, Elon, mogu li dobiti natrag svoje dizajne, molim?"

{

Iako će mnogi reći da humanoidni roboti, bez sumnje, moraju imati neke sličnosti jedni s drugima, bilo u stvarnom životu ili na filmu, zanimljivo je da i Teslina nova vozila imaju sličnosti s vozilima u filmu. Samovozeći Robovan jako nalikuje na autonomna dostavna vozila koja su se pojavila u filmu, dok Cybertaxi zaista nevjerojatno sliči samovozećem automobilu glavnog lika u filmu.

image

Trsla Optimus, humanoidni robot

NurPhoto via AFP

Mediji su već istaknuli da Cybercab jako nalikuje na Volkswagenov XL1, automobil koji je godinama bio fokusu javnosti kao vozilo koje je trebalo trošiti samo jednu litru goriva i koje nije otišlo dalje od konceptne verzije. Zanimljivo, automobil glavnog lika u filmu "I, Robot" bio je još jedan proizvod VW grupe. Radilo se o Audiju RSQ koncept, osmišljenom kao vizija automobila za 2035. godinu. Umjesto kotača "koristio" je kugle koje su imale poklopce slične Teslinim kotačima i leptir vrata kao i Cybercab. Međutim, sličnosti su uglavnom ograničene na vanjski izgled, budući da je RSQ zamišljen s 5-litrenim V10 motorom na benzin, u usporedbi s potpuno električnim pogonom Tesle.

image

Tesla, ilustracija

JLPPA/Bestimage/Profimedia

Prema The Hollywood Reporteru, nije Proyas jedini koji smatra a je Tesla možda posudila ponešto iz filma. Matt Granger, koji je radio kao asistent Proyasu na I, Robot, objavio je u oštroj poruci koja je u međuvremenu izbrisana: "I ja Elonu i njegovom potpunom nedostatku kreativnosti poručujem ‘J**i se‘"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 21:53