PAD OD 37 POSTO

Kad će nasljednik? Mercedes smanjuje proizvodnju svog najprestižnijeg modela zbog slabe prodaje

S-klasa će se proizvoditi u jednoj smjeni u tvornici u Sindelfingenu. Tvornica već mjesecima nije dovoljno iskorištena zbog pada prodaje

Mercedes S-klase

 Mercedes-Benz AG - Global Commun

Pojam automobilskog luksuza, Mercedesova S-klasa proživljava izazovna vremena kao rezultat sve lošije prodaje. U prvom kvartalu, isporuke su pale za gotovo 37 posto na samo 16.900 automobila, uključujući AMG i Maybach derivate. Njemačka premium marka nije još objavila podatke o prodaji S-klase za drugi kvartal. Međutim, kombinirane isporuke S-klase, EQS, EQS SUV i GLS pale su za gotovo 23 posto na 33.400 automobila.

image

Mercedes S-klase

Mercedes-Benz AG - Global Commun

Imajući to na umu, ne čudi što je Mercedes sada potvrdio glasine o smanjenju proizvodnje svog vrhunskog modela.

U intervjuu za Automobilwoche, glasnogovornik tvrtke najavio je da će se S-klasa proizvoditi u jednoj smjeni u tvornici u Sindelfingenu. Prema publikaciji, tvornica već mjesecima nije dovoljno iskorištena zbog oštrog pada prodaje.

image

Mercedes S-klase

Mercedes-Benz AG - Global Commun

Automobilwoche citira dobavljača dijelova interijera koji kaže da je smanjenje proizvodnje S-klase "katastrofa". Promjena na rad u jednoj smjeni u pogonu u Sindelfingenu stupit će na snagu nakon kraja godišnjeg odmora u kolovozu. Predstavnik Mercedesa kaže da će neki od radnika dobiti druge zadatke vezane uz proizvodnju u tvornici gdje se također proizvodi potpuno električni EQS.

image

Mercedes S-klase

Mercedes-Benz AG - Global Commun

Gledajući njegove glavne premium konkurente, BMW je bio u porastu dok je Audi bio u padu u prvoj polovici 2024. Potražnja za serijama 7 i serijama 8 porasla je za 11,4 posto na 30.249 automobila do lipnja. Audijevi automobili D-segmenta pretrpjeli su gubitak od 16,5 posto i pali na 8.487 prodanih primjeraka. Proizvodnja ovih velikih Audi modela pala je za čak 46 posto na samo 5788 automobila između siječnja i lipnja.

image

Mercedes S-klase

Mercedes-Benz AG - Global Commun

Mercedes radi na redizajnu za S-klasu. Krajem lipnja, izvršni direktor Ola Källenius izjavio je da tvrtka troši "puno više" nego što obično ulaže u obnovljeni model. Tvrtka je ublažila svoje preambiciozne ciljeve za električna vozila odlučivši uložiti više novca u motore s unutarnjim izgaranjem. Od tri njemačke velike limuzine, S-klasa jedina još uvijek nudi V12 motor, ali dostupan je samo u otmjenoj Maybach varijanti. Također od prije nekoliko godina više nema S-klase Coupe i S-klase kabriolet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 16:18