PLANOVI

Kakva karijera: VW Golf 8 bi mogao ostati na tržištu do 2035. godine?!

Prodaja Golfa porasla je ove godine u Europi za 43 posto i on je opet najprodavaniji VW model u Europi

VW Golf (sve generacije)

 VW

Svi znamo priču Dieselgate kada se Volkswagen potpuno promijenio. Preko noći su električni auti postali najvažniji, a novi ID.3 je 2019. proglašen "početkom novog poglavlja za tvrtku" i "električnim Golfom".

No ID.3 se nije najbolje snašao na tržištu, a posljednjih godinu dana i električni automobili su u sve većoj krizi. Prodaja pada i kupce je sve teže "otjerati" od klasičnih modela s pogonom na unutarnje izgaranje.

Rezultat: Prodaja Golfa porasla je ove godine u Europi za 43 posto i on je opet najprodavaniji VW model u Europi.

image

VW Golf

VW

Volkswagen se nije maksimalno potrudio kada su razvijali Golf 8, misleći da će biti mnogo manje važan. No do nedavnog redizajna su shvatili grešku i dali sve od sebe da poboljšaju svoj najprodavaniji model svih vremena.

Da su dobro postupili vidljivo je po prodajnim rezultatima koji su sve bolji bez obzira na to što redizajnirani model još nije stigao na sva tržišta.

Stoga se logično nameće pitanje što će biti s Golfom? Osmica je trebala biti posljednji model i trajati otprilike još četiri, pet godina, a najavljuje se i električni Golf 2026., bez obzira na to što već imamo ID.3.

No s obzirom na stanje na tržištu i prodajne trendove sada se čini se da bi Golf s benzinskim i dizelskim motorima mogao poživjeti mnogo duže nego što je prvotno bilo planirano, konkretno sve do 2035. godine.

image

50 godina VW Gofa

Volkswagen AG

Govoreći za nizozemsko izdanje magazina Top Gear, Kai Grünitz iz VW-a sugerirao je da bi današnji Golf, ili barem njegova evolucija, mogao postojati sve dok zabrana EU-a za automobile na fosilna goriva ne stupi na snagu 2035. godine.

image

VW Golf GTI Clubsport

VW

VW je ove godine dotjerao Golf, ali će sigurno trebati barem još jedno veliko osvježenje kako bi mu životni vijek produžio za dodatnih 10 godina. A ako ostane do 2035., ispast će da koristi istu MQB platformu i sličnu tehnologiju čak od 2013. godine, odnosno od Golfa 7-ice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 13:39