OTKRIVAMO

Kakvi auti se prodaju u Rusiji nakon što su se zapadni proizvođači povukli zbog sankcija: Drmaju Lada i Haval

U prvih sedam mjeseci ove godine na ruskom tržištu novih osobnih automobila prodano je približno 855,6 tisuća novih automobila

Tvornica Lade

 Sputnik via AFP

Rusko tržište automobila drastično se promijenilo nakon invazije na Ukrajinu. Zbog međunarodnih sankcija tradicionalni zapadni proizvođači su se povukli, no na njihovo su mjesto spremno uskočili Kinezi. Tu je, naravno, i domaća Lada koja uspješno nastavlja bez Renaulta, a oživljene su i neke zaboravljene marke poput Moskviča. Zbog toga svega slika ruskog tržišta izgleda drastično drugačije nego prije početka rata.

image

Lada Granta

AvtoVAZ

Agencija Autostat objavila je najnovije podatke o registraciji novih automobila u Ruskoj Federaciji. U srpnju ove godine u državi je prodano 136.221 novih osobnih automobila, što je 42,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Sastav deset najprodavanijih marki u Ruskoj Federaciji vrlo je egzotičan s našeg gledišta i u njemu su neke marke za koje mnogi ljubitelji auta sa zapada zapravo nikada nisu ni čuli.

image

Lada Vesta SW Cross

Renault Group

Apsolutni vladar tržišta je Lada s 35.619 prodanih automobila, a drugi je kineski Haval sa 16.671 automobilom. I sve ostale marke u Top 10 su kineske Nakon Havala na ljestvici slijede Chery, Geely, Changan, Omoda, Belgee, Jetour, Exeed i Jaecoo. No valja napomenuti da mnogi od ovih proizvođača aute proizvode u tvornicama u Rusiji.

image

Chery Tiggo 7 Pro

Chery Press

Što se tiče konkretnih modela na vrhu su dvije Lade, modeli Granta i Vesta s 18.164 i 9761 prodanih automobila. Slijedi niz Kineskih modela koji u Europi inače ne igraju nikakvu važnu ulogu ili se uopće ne prodaju. To su Chery Tiggo 7 Pro Max, Chery Tiggo 4 Pro, Changan CS55 Plus, Geely Monjaro, Omoda C5 i Belgee X50. Među njih se ugurala i još jedna Lada Niva Travel na devetom mjestu.

image

Changan CS55 Plus

Changan Press

U prvih sedam mjeseci ove godine na ruskom tržištu novih osobnih automobila prodano je približno 855,6 tisuća novih automobila. Popis bestselera uključuje približno iste kineske i ruske marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 00:12