BIRAJU METE

Keš za sudar: Nova prevara kojom vozači izvlače novac iz osiguravajućih kuća

Policija navodi da je najčešće ‘oružje‘ kriminalaca jeftini skuter kojeg kasnije mogu otpisati

Prometna nesreća, ilustracija

 Paun Paunovic/CROPIX

Lažiranje prometne nesreće kako bi se od vozača ili osiguravajuće kuće iznudio novac nije novost. Vješta obmana vozača koji lažiraju nesreću čest je način iznude novaca od osiguranja, no sada je priča podignuta na još veći nivo.

TheSun donosi priču o kriminalcima koji po cijenu vlastitog života izazivaju nesreće i na taj način zarađuju ogromne novce.

Prevara nazvana ‘keš za sudar‘ (cash for crash) radi se po uhodanoj špranci.

Kriminalci namjerno izazivaju sudar na način da izgleda kao da je krivica isključivo na drugom vozaču. Uobičajena metoda uključuje iznenadno potpuno zaustavljanje na praznoj cesti, oslanjajući se na praksu da je vozač iza njih automatski kriv. Uz to, prevaranti često ciljaju na automobile koji izlaze iz nepreglednih zavoja, parkirališta ili križanja sa slabom vidljivošću.

Policija navodi da je najčešće ‘oružje‘ kriminalaca jeftini skuter kojeg kasnije mogu otpisati, a najčešća meta su vozači kombija kojima se ubacuju u mrtvi kut.

image

Promet, ilustracija

Darko Tomas/CROPIX

Prema podacima osiguravajuće kuće Allianz, broj ovakvih prevara namjernim izazivanjem prometnih nesreća veći je za 60 puta u odnosu na isto razdoblje lani. Britanski Ured za prijevare u osiguranju (IFB) procjenjuje da se trenutno vode sporovi teški oko 27 milijuna funti zbog sumnjivih tužbi.

Što se tiče žrtava ovakvih prevara, pravog lijeka nažalost nema. Možete ugraditi kamere u vaš automobil s kojima možete dokazati što se dogodilo, no niti kamere najčešće ne pokrivaju vaše kompletno okruženje.

Dakle, jedino rješenje je da budete oprezni...

image

Prometna nesreca, ilustracija

Borna Jaksic/CROPIX

Nedavno smo pisali o još jednom novom, sofisticiranom načinu izvlačenja novaca od osiguranja. Naime, kriminalci putem obične aplikacije koja pomoću umjetne inteligencije može stvoriti sliku automobila oštećenog u prometnoj nesreći lažiraju izvješća i iznuđuju novac.

Oni koji pokušavaju prevariti osiguravatelje pomoću umjetne inteligencije uređuju slike neoštećenih vozila i pretvaraju ih oštećena. Cilj je da ti ‘uređeni‘ automobili postanu dokaz koji će priložiti osiguravajućoj kući. Više o toj prevari pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 11:56