na samom dnu

Loša reklama za turizam: Hrvatska ponovno označena kao prometna crna točka u EU

EK ponovno je objavila za nas poražavajuće podatke o sigurnosti na cestama, opasniji samo Latvija, Rumunjska i Bugarska

Prometna nesreća, ilustracija

 CROPIX

Sva je sreća da imamo prekrasnu morsku obalu, čarobne otoke i općenito prirodu kao iz bajke, na račun čega su strani turisti spremni zažmiriti nad stvarima koje baš i nisu za reklamu, poput turobnih podataka o stradalima u prometu. Da je drugačije, našem turizmu zbilja bi se crno pisalo, jer nam statistika nikako ne ide u prilog.

image

Brojka smrtno stradalih na milijun stanovnika

Po ovim crnim brojkama, naime, spadamo u sam europski vrh, a ništa drugačije nije bilo niti lani, može se iščitati iz izvješća koje Europska komisija kao za vraga već tradicionalno objavljuje krajem lipnja, ususret ljetnoj turističkoj sezoni i velikim prometnim migracijama na Starom kontinentu.

Sa 60 smrtno stradalih u prometu na milijun stanovnika u cijeloj Europskoj uniji od nas su bili gori tek Latvijci (75), Rumunji (81) i Bugari (82). U prilog nam ne ide niti što smo za vožnju najopasniji na cijelom Mediteranu, odnosno s Grčkom dijelimo samo začelje.

image

Prometna nesreća, ilustracija

U Italiji, čije vozače često znamo doživljavati kao pretjerano agresivne i sklone riziku, gine se kudikamo manje (56), u Francuskoj ta nesretna brojka iznosi još optimističnijih 48, a što tek reći za Španjolsku, koja je s 37 smrtno stradalih na milijun stanovnika debelo ispod prosjeka EU (46).

Treba biti pošten i reći da se sigurnost vožnje u Hrvatskoj naočigled povećava - primjerice, još 2013. imali smo 86 smrtno stradalih na milijun stanovnika – no teško se oteti dojmu da bi mogli biti kudikamo bolji.

image

Prometna nesreća, ilustracija

CROPIX

Dovoljno je pogledati u susjednu Sloveniju (39), čiji vozači zahvaljujući vinjetama imaju pristup autocestama, najsigurnijoj vrsti prometnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 21:12