KRIZA ZA INDUSTRIJU?

Loše vijesti ne prestaju stizati: Veliki pad prodaje automobila u Njemačkoj, ‘potop‘ električnih modela

To je najveći pad prodaje električnih auta na mjesečnoj razini u povijesti njemačkog tržišta, no ni ranije ove godine situacija nije bila bajna

Autobahn A40, ilustracija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Prodaja automobila u Njemačkoj naglo je pala u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, a najgore su prošla električna vozila, otkrivaju novi podaci. Podaci njemačke Savezne uprave za motorni promet (Kraftfahrt-Bundesamt – KBA) otkrivaju da je ukupna prodaja osobnih vozila pala za gotovo 28 posto u kolovozu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

Svi njemački brendovi zabilježili su veliki pad, uključujući Mini (pad od 45 posto), Audi (-37 posto), BMW (-23 posto) i Mercedes (-16 posto). Iako je VW zadržao poziciju marke s najvećim tržišnim udjelom (18 posto), prodaja mu je također pala, konkretno za 23 posto.

image

Volkswagen Tiguan, test

Darko Tomaš/CROPIX

Najveći krivac za pad su električna vozila čija je prodaja pala za golemih 69 posto u kolovozu. To je najveći pad prodaje električnih auta na mjesečnoj razini u povijesti njemačkog tržišta, no ni ranije ove godine situacija s električnim autima nije bila bajna. Na primjer prodaja je pala za 37 posto u srpnju i 16 posto u lipnju.

image

Punjenje električnih auta Njemačka

Michael Gstettenbauer/imago stock&people/Profimedia

Tesla je prošla posebno loše, a njihove su registracije ovog kolovoza pale za 66 posto u usporedbi s kolovozom 2023. godine. U razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza Tesla bilježi čak 45 posto slabiju prodaju. Model Y bio je najprodavaniji automobil u Europi prošle godine, ali je pretrpio veliki pad potražnje i nema šanse ponoviti to postignuće i 2024. godine.

image

Električni auto, ilustracija

-/Wavebreak/Profimedia

I ostale vrste pogona uglavnom bilježe pad, ali mnogo manji. U kolovozu je prodaja benzinskih automobila pala za 7 posto, dizelskih za 24 posto, a plug-in hibridnih auta za 7 posto. Jedino hibridi ostaju relativno stabilni s padom prodaje od samo 1,5 posto.

image

Prodaja automobila, ilustracija

Profimedia

Međutim, najnoviji izvještaj KBA ne donosi loše vijesti za baš sve. Na primjer, Peugeot je povećao svoju prodaju za 17 posto u kolovozu i za 36 posto u razdoblju od siječnja do kolovoza, a registracije Volva poboljšale su se za 19 posto u kolovozu i 55 posto na razini godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 05:40