BIJES ZA VOLANOM

Maltretiraju vas agresivni vozači u prometu? Ovo su jednostavni trikovi kako izbjeći konflikt

Glavni okidači su opasna pretjecanja, korištenje mobilnog telefona u vožnji te kršenje ograničenja brzine

Bijes u prometu (ilustracija)

 Arhiva Auto klub

Svakoga dana na cestama svjedočimo agresivnom ponašanju manjine vozača i vjerojatno ne postoji vozač koji nije bio ‘žrtva‘ takvog ponašanja.

U studiji koju je provela organizacija za sigurnost na cestama u Velikoj Britaniji (GEM Monitoring Assist), 22 posto vozača potvrdilo je da su izašli iz svog automobila kako bi se svađali s drugim vozačem na cesti, a glavni okidači bijesa su opasna pretjecanja, korištenje mobilnog telefona u vožnji te kršenje ograničenja brzine.

Kako bi upozorili vozače na nepotrebne svađe i izljeve bijesa, ta je organizacija ponudila šest savjeta kako izbjeći konflikt s drugim vozačima:

1) Ostanite mirni. Svaka vožnja nosi rizik od frustracije i sukoba, stoga budite strpljivi i nemojte trubiti ako nije nužno. Svakako izbjegavajte i geste rukama.

2) Izbjegavajte osvetu. Ne pokušavajte ukoriti ili ‘educirati‘ vozača za kojeg vjerujete da je u krivu.

3) Nemojte se gurati i izvoditi gluposti u prometnim gužvama. Ostvarite kontakt i pričekajte signal od drugog vozača.

4) Recite hvala i oprosti. Ako pogriješite, ponudite ispriku.

5) Maknite se od problema. Ako se osjećate ugroženo, zaključajte vrata i odvezite se do najbliže policijske postaje ili primjerice do benzinske postaje gdje možete potražiti pomoć.

6) Ostavite dovoljno vremena za putovanje. Žurba može izazvati stres i preuzimanje nepotrebnog rizika kojim se povećava mogućnost bijesa u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:27