NOVA SIGNALIZACIJA

Na cestama se pojavili neobični stupići s reflektirajućim svjetlom, otkriveno čemu služe

Zbog sudara s divljim životinjama čija staništa ispresijecaju prometnice u Europi svake godine smrtno strada 300 ljudi

Promet, ilustracija
 

 CROPIX

Nalet vozila na divljač nije nikakva rijetkost. Statistika u Europi otkriva da zbog sudara s jelenima, divljim svinjama i ostalim divljim životinjama čija staništa ispresijecaju prometnice na starom kontinentu svake godine smrtno strada 300 ljudi.

Glavne mjere prevencije obično su usmjerene na vozače: budite oprezni, poduzmite ekstremne mjere opreza tijekom vožnje u područjima s većom aktivnošću divljih životinja i, prije svega, smanjite brzinu i držite upaljena svjetla.

No, uz te mjere, Nijemci su na svojim cestama predstavili zanimljivo rješenje koje ‘tjera divljač‘. Pokraj ceste, postavljeni su stupići na kojima je reflektirajuće svjetlo dizajnirano tako da noću preusmjerava svjetlo nadolazećeg automobila prema rubu kolnika, odnosno prema šumi.

image

Stupići s reflektirajućim svjetlom

Vepel.hr

To je osobito važno kako bi se smanjio rizik od zasljepljivanja vozača te osiguralo nesmetano odvijanje prometa.

Kombinacijom plavih i bijelih reflektora uz poseban kut reflektiranja dobiva se stroboskopski efekt. Dobiveni intenzivni stroboskopski efekt sprečava prelaske divljih životinja te ih tjera na sigurnu udaljenost od ceste.

Upozoravajući reflektor je kreiran tako da se može postaviti na bilo koju vrstu terena, zamjenjuje skupe alternative kao što su ograde za zaštitu od divljači.

image

Prometni znak divljac na cesti, ilustracija

Vlado Kos/CROPIX

Savjeti

Što učiniti da izbjegnete nesreću s divljim životinjama?

Obratite pažnju na znakove prijelaza za životinje i tome prilagodite svoj stil vožnje (smanjite brzinu, povećajte pažnju...).

Napomena: Znakovi za prijelaz za divlje životinje postavljeni su na onim dionicama rute gdje je opasnost od nesreće s divljači znatno povećana. Na primjer, u prijelaznim područjima između šume i polja, rizik od nesreće koja uključuje divlje životinje je posebno visok.

Što učiniti ako je divlja životinja na vidiku?

Isključite duga svjetla: Koristite samo “kratka svjetla”.

Trubljenje: glasna buka može upozoriti životinje na promet i izbjeći istrčavanje na ulicu.

Kočenje: što je veća brzina, jači je udar.

Što učiniti nakon nesreće s divljim životinjama?

Osigurajte mjesto nesreće: Nakon nesreće, mjesto nesreće mora se odmah osigurati.

Prijavite nesreću: Važno je prijaviti svaku nesreću koja uključuje divlje životinje. Čak i ako je divlja životinja ozlijeđena i pobjegne. U svakom slučaju obavijestite policiju.

Ne dirajte divlje životinje: Divlje životinje nisu navikle na ljude i mogu reagirati na nepredvidive načine kada su uplašene i ozlijeđene. Nakon nesreće potrebno je odmah kontaktirati policiju i što je moguće bolje dokumentirati mjesto nesreće fotografijama za sva pitanja vezana uz osiguranje.

Zbog vlastite sigurnosti, držite se podalje od divljih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 00:18