VOZAČI, OPREZ

Nestali u 25 sekundi: Kradljivci auto dijelova pronašli potpuno novu metu

Nakon katalizatora, rezervnih guma i kablova za punjenje, lopovi su pronašli novi izvor brze zarade

Krađa auta, ilustracija

 Profimedia

Mnogim kradljivcima automobil uopće nije glavna meta. Umjesto krađe cijelog auta, lopovi se češće odlučuju na krađu dijelova koje kasnije mogu lakše ‘utopiti‘.

Među najpoželjnijim dijelovima su katalizatori koji su zbog svoje visoke vrijednosti postali predmet žudnje kriminalaca. Nedavno smo pisali i o masovnim krađama kablova i punjača za električne automobile, rezervnih kotača, a sada je otkriven i novi fetiš lopova...

O čemu je riječ?

Vjerovali ili ne, kradljivci su počeli krasti stražnja vrata, odnosno vrata prtljažnika! Ako vam nije jasno zašto bi netko htio ukrasti vrata prtljažnika, odgovor je vrlo jednostavan.

image

Krađa auta, ilustracija

Alamy/Profimedia

Moderna vozila novije generacije na stražnjem dijelu stižu opremljena kamerama visoke razlučivosti koje olakšavaju parkiranje. Radi se o komponenti koja je stekla značajnu vrijednost na crnom tržištu, a potražnja je naglo porasla zbog lakoće rastavljanja.

Krađa stražnjih vrata ne predstavlja samo ekonomski gubitak za vlasnike vozila, već i za osiguravajuća društva. Zamjena cijelog prtljažnika prilično je skupa, a osim toga prisiljava vlasnika da svoje vozilo ostavi u servisu dulje vrijeme kako bi se montiralo novo, budući da se obično radi o dijelu automobila koji obično nije na zalihi.

image

Parkirani automobili, ilustracija

Ditto/ImageSource/Profimedia

Trend krađe stražnjih vrata zabilježen je u Italiji, kao i u Americi gdje je policija upozororila vlasnike automobila, posebno one koji voze pick-upove, da pripaze na krađe vrata jer su se one zadnjih mjeseci umnožile.

Razlika u odnosu na krađu vrata sa standardnih automobila je u tome što kod pick-up vozila lopovima treba manje od 25 sekundi da ga rastave i odnesu sa sobom, piše Elmotor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:05