UPITNA JE KVALITETA

Ništa od preprodaje: Sud je zabranio prodaju 260 BMW-a s broda koji je prošle godine zahvatio veliki požar

Sud je zaključio da je BMW "s pravom zaustavio prodaju jer je kvaliteta vozila upitna zato što su dugo bila izložena visokim temperaturama

Fremantle Highway

 Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nizozemski sud je zabranio prodaju za dva nizozemska trgovca rabljenim automobilima. Oni ne smiju prodavati 260 BMW-a koji su spašeni s teretnog broda Fremantle Highway nakon požara prošle godine.

image

Fremantle Highway

Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

Brod koji je prevozio oko četiri tisuće vozila iz Njemačke u Egipat zapalio se prošlog ljeta u blizini nizozemske obale. Uz jednog poginulog mornara mnogi su tom prilikom ozlijeđeni, a dosta njih je spas moralo tražiti skokom u more. Baterije električnih vozila otežale su posao vatrogascima i trebalo je nekoliko dana prije nego što je on stavljen pod kontrolu. Nakon toga brod je otegljen u luku, a s njega je izvučeno oko 1000 automobila za koje se činilo da su u prilično dobrom stanju. Tajvansko osiguravajuće društvo zatim je prodalo automobile konzorcijskoj tvrtki u Rotterdamu iz koje su pronašli svoj put do salona rabljenih automobila.

image

Iskrcavanje automobila s Fremantle Highwayja

YouTube Screenshot

Sud u Haagu nije imao razumijevanja za tužbu tvrtki Womy i 3B Exclusief protiv BMW-a, koja je pokrenuta nakon što im je njemački proizvođač zabranio prodaju spornih automobila. Sud je zaključio da je BMW "s pravom zaustavio prodaju jer je kvaliteta vozila upitna zbog toga što su dugo bila izložena visokim temperaturama u požaru na brodu".

image

Fremantle Highway

Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

Trgovci su time izgubili priliku za laku zaradu, a BMW može biti miran jer im neće biti narušen ugled zbog potencijalnih problema koje bi vlasnici mogli imati sa svojim automobilima. Također ne treba zanemariti financijski plus za BMW, jer oni od prodaje tih automobila ne bi imali baš nikakvu zaradu, te će kupci koji bi možda odabrali sporne primjerke sada opet morati kupiti BMW-e na kojima će njemački proizvođač zaraditi, nakon što im je već isplaćena odšteta za aute s broda.

image

‘Freemantle Highway‘ požar

Web Screenshot

Za sada se ne zna sudbina drugih preživjelih automobila drugih marki s broda, a sudeći po snalažljivosti trgovca rabljenima autima ne bismo se iznenadili da ih je mnogo već na cestama, možda i s "dodanom kilometražom" kako bi se sakrilo njihovo podrijetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 20:03