adas sustav

‘Odvlači pažnju, djeluje opasno‘: Vozači odbijaju novu tehnologiju koja je propisana u Europi

Australski vozači kritiziraju ISA sustav kontrole brzine, jedan od ADAS-a koji moraju imati novi automobili u Europskoj uniji

ISA ilustracija

Automobili postaju sve sigurniji. Tehnološki napredak omogućio je da danas mogu i sami kontrolirati brzinu, promjene trake, pa čak i detektirati umor vozača. Podsjetimo, kako bi poboljšala sigurnost na cestama, Europska unija je od 7. srpnja ove godine uvela niz tzv. ADAS sustava obveznih za sve nove automobile.

image

Sustavi pomoći vozaču, ilustracija

Panthermedia/Profimedia

Iako zahvaljujući senzorima i kamerama kontroliraju ponašanje vozača, istina je da ti sustavi kod početka korištenja mogu izazivati nelagodu i da traže privikavanje.Posebno kod vozača koji dugo ili nikad prije nisu sjeli u novi automobil i krenuli ga voziti. Ti ADAS sustavi upozoravaju vozača na različite nepravilnosti u vožnji zvučnim i svjetlosnim signalima te vibracijama. Ako osoba za volanom ne očekuje ova upozorenja, može se tako početi osjećati. Na kraju, sve je stvar navike. Ali, što se tu pita vozača?

Evo što. Kao što su pokazali vozači u Australiji gdje još uvijek ne postoje pravila koja zahtijevaju provedbu korištenja ADAS sustava poput ISA-e. Poznat je kao Intelligent Speed Assistance, a njegova je funkcija kontrolirati brzinu vožnje i ograničiti je prema znakovima na cesti.

Sustav ISA koristi videokameru za prepoznavanje znakova brzine i/ili podatke o ograničenju brzine povezane s GPS-om kako bi obavijestila vozače o trenutnom ograničenju brzine i upozorila ih ako ga prekorače. Najučinkovitiji od tih sustava čak automatski ograničavaju brzinu vozila prema potrebi ograničavanjem snage motora.

image

Sigurnosni sustavi pomoći vozaču u automobilu (ADAS)

Web Screenshot

Australci su isprobali ISA sustav na uvezenim automobilima proizvedenih za tržište Europske unije. "S ISA-om se osjećam kao da se vozim s litice, komentirali su neki vozači", prema australskom CarExpertu, gdje su kritizirali ISA sustav i čak ga opisali opasnim. Prema njihovom mišljenju, upozorenja ovog ADAS-a odvlače pažnju i utječu na vožnju, s posljedicama koje na kraju mogu predstavljati rizik za sigurnost.

image

Sigurnosni sustavi pomoći vozaču u automobilu (ADAS)

Web Screenshot

Očito je da sustav počinje upozoravati čim se prekorače granice, čak i za samo 1 km/h više od brzine koja piše na znaku. Smeta im i činjenica da je rad sustava omogućen prema zadanim postavkama. Kada se automobil isključi i ponovno uključi, ISA ponovno radi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 00:48