ISTRAŽIVANJE

Porsche i Mini na vrhu, Audi i Mitsubishi na dnu: J.D. Power otkrio koje marke vole kupci u SAD-u

Rezultati se temelje na odgovorima 99.144 vlasnika vozila koji su anketirani nakon 90 dana vlasništva

Porsche 911 Carrera

 Porsche Media

J.D. Power je objavio svoju najnoviju studiju Automotive Performance, Execution and Layout (APEAL) koja otkriva da se zadovoljstvo vlasnika vozila u SAD-u "oporavilo nakon dvije godine snažnog pada". Prosječna ocjena zadovoljstva je 847 i to je dva boda više nego prije godinu dana.

Frank Hanley iz JD Powera je rekao: “Tradicionalni proizvođači slušali su glas kupaca. Lansiraju poboljšana vozila koja su više u skladu s onim što kupci žele, uključujući poboljšanu unutrašnjost i kvalitetnije materijale, kao i jednostavnu upotrebu.”

image

Android Auto

The Bold Bureau/Alamy/Alamy/Profimedia

Potrošači mrze infotainment sustave jer su "jedna od kategorija s najnižom ocjenom u cijeloj industriji." Infotainment sustavi imaju prosječnu ocjenu 805, što ih svrstava daleko ispod Android Auto (832) i Apple CarPlay (840). To baš i nije izravna usporedba, ali čini se da potrošači više vole jednostavan dizajn koji oponaša njihov pametni telefon.

Govoreći o zadovoljstvu, ono je mnogo više kod premium marki nego kod marki za "široke mase". Proizvođači premium automobila u prosjeku su osvojili 870 bodova i to je znatno iznad prosjeka ostalih marki od 838.

image

Izvješće J.D. Power o zadovoljstvu kupaca u SAD

Porsche, Jaguar i Land Rover dominirali su ljestvicom luksuznih vozila, dok Audi na samom dnu iza Volva i Acure. Zanimljivo je da još bolje od Porschea stoji američki startup Rivian no nije službeno najbolji jer nije na tržištu dovoljno dugo da bi zadovoljio sve kriterije istraživanja. Isto vrijedi i za Polestar koji bi, da je službeno na ljestvici bio uvjerljiv najgori premium brand.

image

Izvješće J.D. Power o zadovoljstvu kupaca u SAD

Među ostalim markama, Mini, Ram i Kia dobili su najbolje ocjene, dok su najgori Jeep, Subaru i Mitsubishi koji je na posljednjem mjestu.

image

Izvješće J.D. Power o zadovoljstvu kupaca u SAD

Što se tiče konkretnih modela BMW serije 7 proglašen je najboljim vozilom od svih modela na tržištu. Pohvaljen je i niz drugih BMW-a uključujući seriju 2, iX i X4. Ipak Kia je dominirala na razini modela jer su Carnival, K5, Forte, EV6 i EV9 proglašeni najboljima u svojim kategorijama.

image

Izvješće J.D. Power o zadovoljstvu kupaca u SAD

Ostali najbolji po kategorijama su Alfa Romeo Giulia, Ford F-Series Super Duty, Genesis GV60, Hyundai Santa Fe, Jeep Wagoneer, Land Rover Range Rover, Lexus LC/RX, MINI Countryman, Nissan Titan, Porsche Taycan i Toyota Tacoma

image

Izvješće J.D. Power o zadovoljstvu kupaca u SAD

.

Rezultati se temelje na odgovorima 99.144 vlasnika vozila koji su anketirani nakon 90 dana vlasništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 12:19