PRVI DETALJI

Povratak emocijama: Nasljednik Lamborghinija Huracana ima motor koji se vrti do 10.000 okretaja!

Automobil koji će se vjerojatno zvati Temerario ima potpuno novi V8 s dva turbopunjača koji se vrti do nevjerojatnih 10.000/min

Novi Lamborghini V8 motor se vrti do 10.000 o/min

 Lamborghini Media Center

Lamborghini je otkrio prve službene detalje o pogonskom sklopu koji bi trebao biti ugrađen u njihov novi superautomobil koji će zamijeniti Huracan. Automobil koji će se vjerojatno zvati Temerario ima potpuno novi V8 s dva turbopunjača koji se vrti do nevjerojatnih 10.000 o/min.

image

Lamborghini Huracan STJ

Brojke koje su dosad objavljene već su prilično zapanjujuće. Motor razvija okruglih 800 KS, što je 200 KS po litri obujma. Najveća snaga se proizvodi između 9000 i 9.750 okretaja u minuti. Maksimalni okretni moment iznosi 730 Nm i dostupan je između 4000 i 7000 okretaja u minuti. Sami turbopunjači su u V konfiguraciji između dva niza cilindara, što je uobičajen raspored za ovaj tip motora te pomaže kompaktnosti stroja i odazivu turba.

image

Novi Lamborghini V8 motor se vrti do 10.000 o/min

Lamborghini Media Center

Ovaj motor neće biti sam zadužen za pokretanje novog Lamborghinija već će mu se pridružiti čak tri elektromotora kao dio hibridnog sustava visokih performansi. Prvi od njih je smješten između V8 motora i osmerostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom i proizvodi dodatnih 150 KS i 300 Nm okretnog momenta. Zajedno s V8 motorom ovaj će motor pokretati stražnje kotače, a dodatna dva elektromotora na prednjoj osovini služit će za pokretanje prednjih kotača. I ovi motori imaju po 150 KS što znači još dodatnih 300 KS za pogon automobila. Iako je ukupni zbroj snaga svih motora čak 1250 KS, pretpostavlja se da će kombinirana snaga pogonskog sustava ipak biti nešto umjerenija, možda oko 1000 KS što bi bilo negdje na razini snage prestižnijeg Revuelta i značajno više nego kod Ferrarija 296 GTB i McLarena Arture.

image

Lamborghini Huracan STJ

Unatoč sveopćoj elektrifikaciji pogonskog sklopa, Lamborghini je očito shvatio da kupci u ovoj klasi traže i emocionalan veliki benzinski motor s vrhunskim zvukom, a V8 koji se vrti do 10.000 okretaja će svakako zvučiti fantastično. Baš nas nas zanima usporedba sa zvukom legendarnog V10 iz Huracana kojeg ovaj pogonski sklop zamjenjuje.

Drugi tehnički detalji o motoru i pogonu nisu još otkriveni, a više ćemo znati nakon premijere koja bi se trebala održati u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:06