traži se oprez

Prevare na cesti i odmorištima kojih se morate čuvati: Od ‘piratskih‘ kamiona za vuču do lažnog zlata

Savjeti kako biste sačuvali novčanik: ovo su sve češće vrsta prevara koje vas mogu zateći na prometnicama Europe

Prevare na cesti, ilustracija

 Ivan Nesterov/Alamy/Alamy/Profimedia

Ceste su postale poprišta svakojakih prevara. Posljednja od njih je sve popularnija prevara sa zlatom. Situacija je zabilježena nedavno na autocesti u Francuskoj, nedaleko Pariza, a sve počinje s bračnim parom i dvoje male djece.

Idealan scenarij za onoga koji će lakovjerno upasti u zamku na svom putovanju u stranoj zemlji, a u Italiji već su ranije zabilježene takve prevare. Kako funkcionira: osobno vozilo parkirano je u zaustavnoj traci, gdje spomenuta ‘obitelj‘ traži pomoć. Oni nesretnika koji im je stao pomoći uvjeravaju kako su ostali bez goriva i kako sa sobom nemaju ništa gotovine niti bankovne kartice koje su, gle čuda, zaboravili doma.

Ali, spremni su ponuditi nešto zlatnine (prsteni, lančići, narukvice, naušnice...) u razmjenu za nešto eura u gotovini, kako bi kupili gorivo. Lakomisleni putnici povjeruju strancu, misleći kako ne bi valjda sa ženom i dvoje malodobne djece pokušao izvesti nekakvu spletku.

Međutim, ubrzo se uvjere kako je i to moguće, kada posjete draguljara i shvate da im predana zlatnina vrijedi pišljiva boba.

image

Prevare na cesti, ilustracija

Ivan Nesterov/Alamy/Alamy/Profimedia

Još jedna prijevara je ona s lažnim mehaničarima. Kriminalci odbiru starije osobe koji putuju sami i vozeći se iza njih prave niz gesti (trubljenje, blicanje) tražeći ih da stanu zbog navodne štete. Predstavljaju se kao lažni mehaničari i nude svoje usluge kako bi popravili nepostojeći kvar.

Čak upućuju poziv za narudžbu alata i rezervnih dijelova. Nakon što se riješi navodni problem, prevarant im izdaje fakturu s velikim iznosom novca koji morate platiti u gotovini, piše portal El Pais.

A jeste li čuli za onu s piratskim kamionima za vuču? Gusarski kamioni obilježeni HAK-ovim oznakama ili onima od poznatih osiguravateljskih društava kruže cestama tražeći nesretnike kojima se upravo pokvario auto.

Predstavljajući se kao zaposlenici poznatih osiguravateljskih kuća ili Hrvatskog auto kluba odvoze vaš automobil na popravak, ali usput traže gotovinu za troškove prijevoza, koja će vam, jasno, biti vraćena kada pokupite vaše vozilo u servisu. Vaše vozilo ćete vjerojatno naći, ali vaš novac odavno je dao petama vjetra.

Stoga budite oprezni i ne nasjedajte na slične podle pokušaje prevare, dobro se uvjerite s kim imate posla prije nego ostanete bez par stotina eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 08:04