ESTAFETTE CONCEPT

Renault pokreće revoluciju među kombijima: Ovakvo vozilo će za dvije godine biti na cestama

Renault opisuje Estafette kao kombi koji kombinira duljinu na razini produženog Kangooa s agilnošću Clija i utovarnim kapacitetom Trafica

Renault Estafette Concept

 Renault Media

Na sajmu IAA Transportation u Hannoveru, Renault je predstavio model Estafette Concept, studijski kombi koji, prema Francuzima, daje uvid u to kako Renault zamišlja budućnost električnih dostavnih vozila. Ime futurističkog kupca dobro je poznato onima koji prate kombi scenu, od kasnih 1950-ih, Renault je imao kompaktni kombi nazvan Estafette. A novi model će u proizvodnju krenuti za dvije godine.

image

Renault Estafette Concept

Renault Media

Iako je ovo vozilo Renault, iza njega stoji tvrtka Flexis, kojoj je ovo prva kreacija. Flexis su osnovale Renault grupa, Volvo grupa i CMA CGM grupa kako bi udružili snage u sektoru gospodarskih vozila. Ne zna se je li Estafette Concept najava za vozilo koje će na kraju zamijeniti Trafic ili potpuno novi model u ponudi.

image

Renault Estafette Concept

Renault Media

Renault opisuje neobični Estafette kao kombi koji kombinira duljinu na razini produženog Kangooa s agilnošću Clija i utovarnim kapacitetom Trafica. Proporcije su krajnje neobične. Ova vizija bliske budućnosti duga je 4,82 metra, a široka 1,92 metra, ali je njegova visina zapanjujuća: čak 2,59 metara. Kabini i utovarnom prostoru se pristupa kroz dvoja klizna vrata, a nema klasičnih stražnjih vrata već je na njihovim mjestima praktična roleta. Renault ističe da je kombi vrlo praktičan na malim i uskim parkirnim mjestima.

image

Renault Estafette Concept

Renault Media

Unutrašnjost Estafette Concepta ima samo jedno fiksno sjedalo za vozača. Pokraj njega je sklopivo sjedalo za suvozača, ali prema Renaultu ono je samo za potrebe treninga i edukacije. Vozačko sjedalo se može okretati, a kabina je dovoljno visoka da se u njoj može stajati, što je vrlo zgodno. Također, iz kabine se lako pristupa teretnom prostoru.

image

Renault Estafette Concept

Renault Media

U unutrašnjosti vozilo ima 7-inčnu digitalnu instrument ploču i 12-inčni infotainment zaslon. Slike kamera koje zamjenjuju bočna zrcala prikazuju se na dva 10-inčna zaslona u unutrašnjosti.

image

Renault Estafette Concept

Renault Media

Koncept Estafette temelji se na platformi FlexEVvan koju je razvila Renaultova tvrtka Ampere. Francuzi konceptni automobil nazivaju SDV (Software Defined Vehicle) i kombi uči od navika vozača, što bi, između ostalog, trebalo pridonijeti smanjenju potrošnje i do 30 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:21