PREKRŠIO UGOVOR

S Talijanima nema šale: Kupac Ferrarija dobio tužbu zbog preprodaje Purosanguea

Kako bi se stalo na kraj brzoj preprodaji novih modela, kupac prvo mora ponuditi vozilo natrag trgovcu prije daljnje prodaje

Ferrari Purosangue od Zlatana Ibrahimovića, ilustracija

 WWW.LUCASGRO.EU/BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia

Ferrari je s modelom Purosangue napravio odličan posao. Odmah nakon lansiranja krajem 2022. godine, talijanska marka je objavila da su svi primjerci rasprodani do kraja 2025. godine (godišnje proizvode između 2500 i 3000 komada).

Zbog ogromne potražnje, Purosangue je postao vrlo tražena roba među preprodavačima.

No, primjer iz Amerike pokazuje da Ferrari ne gleda blagonaklono prema preprodaji svojih noviteta.

Naime, trgovac Ferraija iz Houstona tužio je svog kupca koji je par mjeseci nakon kupnje prodao svoj Purosangue.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Trgovac kaže da je kupac prilikom kupnje potpisao ugovor u kojem stoji da automobil mora prvo ponuditi natrag trgovcu ako ga odluči prodati unutar prvih 18 mjeseci vlasništva.

Nakon što je preuzeo automobil u lipnju 2024., vlasnik ga je vrlo brzo prodao drugom kupcu kojem je omogućio da preskoči red na dvogodišnjoj listi čekanja za Purosangue.

Trgovac želi da izvorni vlasnik ispoštuje ugovor, koji uključuje klauzulu prema kojoj bi, ako je Ferrari prodan trećoj osobi – a ne ponuđen trgovcu – izvorni vlasnik snosio neke troškove.

To uključuje i zaradu koju je mogao ostvariti prodajom kao i troškove pravnog postupka u povratu tog novca.

U ugovoru stoji da Ferrari zna da se njegova vozila često mijenjaju (preprodaju) radi veće zarade i to se smatra nedopustivim za Ferrari i imidž talijanske marke. Kako bi se stalo na kraj brzoj preprodaji novih modela, kupac prvo mora ponuditi vozilo natrag trgovcu prije prodaje na otvorenom tržištu, piše Carbuzz.

image

Ferrari Purosangue od Zlatana Ibrahimovića, ilustracija

WWW.LUCASGRO.EU/BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia

Za pogon novog Ferrarija brine 6,5-litreni atmosferski V12 koji razvija 715 KS i 716 Nm okretnog momenta. Uz hrpu fenomenalnih performansi poput ubrzanja s mjesta do 100 km/h za 3,3 sekunde, motor je povezan sa sustavom pogona na sve kotače i osmostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 16:35