OPET ISTRAGA

Teslin autonomni sustav je ‘slijep‘ u magli? Istražuju se četiri nesreće, jedna osoba poginula

Više od 2,4 milijuna Tesla potencijalno je pod povećalom, uključujući Model S i X, Model 3, Model Y pa čak i potpuno novi Cybertruck

Tesla ‘Autopilot‘

 Car and Driver

Američka Nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) pokrenula još jednu istragu o Teslinim sustavima samostalne vožnje. Ovaj puta radi se o sudarima koji uključuju Teslin sustav za "Potpunu samostalnu vožnju" (Full Self Drive, FSD) tijekom "uvjeta smanjene vidljivosti na cesti".

image

Tesla autopilot

The Dawn Project

Dužnosnici istražuju četiri odvojena incidenta u kojima su Tesle sudjelovale u sudaru nakon što je automobil ušao u područje sa smanjenom vidljivošću dok je FSD bio uključen.

Točne okolnosti nesreća variraju, ali na vidljivost su utjecali prašina, magla ili odsjaj sunca. Nažalost, jedna od tih nesreća tragično je rezultirala smrću pješaka, dok je druga dovela do teških ozljeda.

S obzirom na ozbiljnost problema, Ured za istraživanje nedostataka otvorio je preliminarnu procjenu Tesline FSD tehnologije. Cilj mu je procijeniti sposobnost sustava da "otkrije i prikladno odgovori na uvjete smanjene vidljivosti ceste", kao i nadogradnje ili izmjene od Tesle.

image

Tesla Autopiot

PHILIPPE PSAILA/Sciencephoto/Profimedia

Više od 2,4 milijuna Tesla potencijalno je pod povećalom, uključujući Model S i X iz 2016.-2024., Model 3 iz 2017.-2024., Model Y iz 2020.-2024., pa čak i potpuno novi Cybertruck. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije opoziv jer vlada jednostavno razmatra mogući problem.

image

PASADENA, CALIFORNIA - SEPTEMBER 23: A person charges a Tesla electric vehicle at a Tesla Supercharger station on September 23, 2024 in Pasadena, California. The California Air Resources Board announced that California’s carbon dioxide emissions dropped 2.4 percent in 2022, even as the economy rebounded from the COVID-19 pandemic, primarily due to electric vehicle use and cleaner fuels. Mario Tama/Getty Images/AFP (Photo by MARIO TAMA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

Getty Images via AFP

Tesla je već ranije bila pod kritikama jer je svoje sustave nazvala Autopilot i Full self driving, zbog čega mnogi kupci zaista vjeruju da se radi o potpuno samostalnoj vožnji. No u realnosti ovaj sustav samo druga razina autonomne vožnje, od mogućih pet i kao takav ima brojen nedostatke i traži stalni nadzor od strane vozača. Zbog toga je Tesla i stavila izraz "(Nadzirano)" na kraj naziva sustava u posljednjih nekoliko mjeseci, želeći tako naglasiti da se radi o sustavu kojeg je potrebno nadzirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 19:04