ČISTKA

Totalni remont u Stellantisu: Odlazi najpoznatiji šef u automobilskoj industriji i mnogi direktori marki

Ova odluka stavlja točku na nagađanja o mogućem produljenju ugovora i signalizira veliku promjenu vodstva na vidiku

Carlos Tavares

 AFP

Suočen s oštrim kritikama zastupstava diljem Sjedinjenih Država i pritiskom europskih trgovaca, Stellantis je potvrdio da će se njegov trenutni izvršni direktor, Carlos Tavares, povući kada njegov sadašnji ugovor istekne početkom 2026. godine.

Biti šef velikog proizvođača automobila nije lak posao i mnogi su sugerirali da je Tavares kriv za pad profita u Stellantisu. Čak je i predsjednik američkog Ujedinjenog sindikata automobilskih radnika (UAW), Shawn Fain, ustvrdio da radi "jadno loš" posao kao šef automobilskog diva. Prošli mjesec, predsjednik tvrtke John Elkann potvrdio je da je započeo potragu za Tavaresovim nasljednikom, ali je otkrio da bi portugalski biznismen mogao ostati i potpisati produženje ugovora.

image

Carlos Tavares

AFP

No, situacija je očito evoluirala. Čini se da je odbor sada učvrstio svoje stajalište, odlučivši da će Tavares definitivno odstupiti na kraju svog trenutnog mandata. Ova odluka stavlja točku na nagađanja o mogućem produljenju ugovora i signalizira veliku promjenu vodstva na vidiku.

Carlos Tavares postao je izvršni direktor Grupe PSA 2014.godine i odigrao je ključnu ulogu u spajanju PSA i Fiat Chrysler Automobiles, što je rezultiralo stvaranjem Stellantisa. Prošle je godine Taraves zaradio plaću od 36 milijuna dolara, što je otprilike 518 puta više od plaće prosječnog Stellantisovog zaposlenika.

image

Carlos Tavares

AFP

Stellantis je potvrdio da će se Tavares povući u priopćenju za javnost potvrđujući niz drugih menadžerskih promjena. Najznačajnije je da je postojeći izvršni direktor Jeepa Antonio Filosa imenovan glavnim operativnim direktorom Stellantisa za Sjevernu Ameriku, dok je Jean-Philippe Imparato imenovan glavnim operativnim direktorom za proširenu Europu, zamijenivši Uwea Hochgeschurtza, koji će napustiti tvrtku.

Osim toga, trenutna glavna operativna direktorica Natalie King napustit će Stellantis i zamijenit će je Doug Ostermann koji je prethodno bio glavni operativni direktor Stellantis China. Izvršni direktor Maseratija Davide Grasso također će odstupiti i zamijenit će ga Santo Ficili, koji će služiti kao novi izvršni direktor Maseratija i Alfa Romea.

image

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares

Profimedia

Komentirajući promjene, Tavares je primijetio: "Tijekom ovog Darwinovog razdoblja za automobilsku industriju, naša je dužnost i etička odgovornost prilagoditi se i pripremiti se za budućnost bolje i brže od naših konkurenata, kako bismo pružili čistu, sigurnu i pristupačnu mobilnost. Novoimenovani članovi rukovodećeg tima dat će svoj vrijedan doprinos odlučnosti našeg sveukupnog tima da se uhvati u koštac s izazovima koji su pred nama, jačajući i ubrzavajući našu transformaciju kako bismo postali preferirana tehnološka tvrtka mobilnosti. Želio bih zahvaliti svima koji su pridonijeli postavljanju temelja budućeg uspjeha Stellantisa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 20:18