AKTUALNO

TOYOTA PRIUS: STIGLA nova generacija najprodavanijeg hibrida

Novi je Priusu odnosu na prethodnika napredovao u svakom pogledu
 FOTO: Toyota

Novi japanski hibridni adut prvi je model stavljen na novu obiteljsku platformu Toyota New Global Architecture (TNGA). Pritom se za pogon brine nova generacija Full Hybrid sustava, a uz smanjenu masu i moćnije baterije, Prius dolazi s tehnološki najmoćnijim sigurnosnim arsenalom Toyote.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Četvrta generacija narasla je šest centimetara u dužinu i 1,5 u širinu, spuštena je 2 cm, a zahvaljujući novoj platformi, omogućeno je niže težište, bolje vozne osobine i stabilnost. Putnička kabina je potpuno nova, središnjim grebenom dominira veliki multimedijski zaslon dok je vozaču na raspolaganju sva sila sigurnosnih pomagala poput naprednijeg adaptivnog tempomata s radarskim navođenjem koji održava razmak između vozila, sustava prepoznavanja pješaka i prometnih znakova te automatskog kočenja.

Osjetno je dorađena i hibridna tehnologija s kojom će Prius nuditi 10 posto manju potrošnju. Toyota podatke o pogonu čuva za premijeru u Frankfurtu idućeg tjedna, no nema sumnje da se radi o unaprijeđenoj verziji aktualne kombinacije 1.8-litrenog benzinca i elektromotora.

Budući da je novi Prius tehnološki doveden gotovo do savršenstva, jedina kritika mogla bi ići u smjeru novog vizualnog identiteta. Copy-paste elementi s modela Mirai europskim kupcima vjerojatno neće sjesti na prvu, no Prius se i do sada ionako u pravilu kupovao razumom, a rijetko emocijama vezanim uz dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 01:37