PREMALO ZARAĐUJU?

Uzbuna u Volkswagenu: Prvi puta u povijesti bi se mogle zatvoriti tvornice u Njemačkoj i otpustiti radnici

Vijest dolazi otprilike mjesec dana nakon što je Volkswagen objavio operativni profit od 10,1 milijardu eura za prvu polovicu godine

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)

 Profimedia

Volkswagen je najavio da bi mogao zatvoriti tvornice u Njemačkoj. Prema riječima izvršnog direktora Volkswagen grupe Olivera Blumea, "europska automobilska industrija nalazi se u vrlo zahtjevnoj i ozbiljnoj situaciji." Dodao je da "novi konkurenti ulaze na europsko tržište" i naveo da "posebno Njemačka kao proizvodna lokacija sve više zaostaje u smislu konkurentnosti."

image

Volkswagen tvornica električnih automobila (ilustracija)

Profimedia

Šef marke VW Thomas Schäfer dodao je kako je "situacija iznimno napeta i ne može se riješiti jednostavnim mjerama smanjenja troškova." To znači da će različiti brendovi Volkswagen grupe biti podvrgnuti “sveobuhvatnom restrukturiranju” i da postoji mogućnost zatvaranja tvornica.

image

Tvornica Volkswagen

Sindikate je ovo već uznemirilo, a CNBC citira okružnog upravitelja moćnog njemačkog sindikata IG Metall koji je rekao: "Upravni odbor danas je predstavio neodgovoran plan koji uzdrmava temelje Volkswagena i predstavlja ogromnu prijetnju poslovima i lokacijama." Dodao je: "Ovaj postupak nije samo kratkovidan, već je i iznimno opasan te riskira uništenje srca Volkswagena."

image

VW tvornica električnih automobila, ilustracija

Profimedia

Vijest dolazi otprilike mjesec dana nakon što je Volkswagen objavio operativni profit od 10,1 milijardu eura za prvu polovicu godine. To je pad od 11 posto u odnosu na 2023. godinu, a on se dogodio unatoč povećanju prihoda od prodaje. Tvrtka je također zabilježila negativan neto novčani tijek u automobilskoj diviziji i pad prodaje od 2 posto.

image

Volkswagenova tvornica, ilustracija

Volkswagen

Ovo nije prvi put da je tvrtka upozorila na zatvaranje tvornica jer je u srpnju Audi rekao da prijevremeno prekinuti proizvodnju Q8 e-trona i Q8 Sportback e-trona zbog “intenzivnog pada potražnje”. U to je vrijeme proizvođač automobila objasnio da su problemi kreirali "dugotrajne strukturne izazove na lokaciji u Bruxellesu" i da bi se pogon mogao zatvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 05:40