AKTUALNO

VOZILI SMO JEEP RENEGADE Mali po mjerama, ali po svemu pravi Jeep

Jeep Renegade je SUV koji će se natjecati s Minijem Countryman i Nissanom Qashqai

Jeep je globalno, a posebice u Europi u punom naletu; obnavlja se kompletna gama, već smo dočekali dorađeni Grand Cherokee i potpuno novi Cherokee, a prošli smo tjedan u okolici Torina imali priliku isprobati novi SUV Renegade. Da su s Renegadeom apetiti golemi potvrđuju iz vodstva grupe Fiat Chrysler Automobiles i najavljuju da će Renegade biti najprodavaniji Jeep u povijesti marke.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Zamišljen je kao model za cijeli svijet i prvi je Jeep koji se proizvodi izvan Sjedinjenih Država i to u Fiatovim pogonima Melfi nedaleko Napulja. Kakav je u praksi, uvjerili smo se na zahtjevnom off-road poligonu u Fiatovom ispitnom centru Balocco, kao i u redovnom prometu u okolici Torina. Novi Renegade s nepogrešivim Jeep izgledom i s pokojim dodanim originalnim detaljem na karoseriji i unutrašnjosti, nudi prostranu kabinu za četiri odrasle osobe, visoko sjedenje i sjajnu ergonomiju kao u osobnom automobilu, dok se na terenu pokazuje istinskim terencem. Posebice u izvedbi Trailhawk s naprednim Selec-Terrain sustavom koji pruža vrhunske off-road performanse (u standardnoj je izvedbi jednostavniji stalni 4x4 sustav koji stražnje kotače putem elektronike uključuje automatski kada je to potrebno).

U kombinaciji s dvolitrenim dizelašem od 170 KS i 9-stupanjskim automatikom dojam je bio više nego zadovoljavajuć. S druge strane, na asfaltu smo isprobali slabiji dvolitreni dizelaš sa 140 KS i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem koji će cjenovno biti dostupniji i posljedično traženiji. U vožnji nas je iznenadila sjajna izolacija pri visokim brzinama na autocesti, sklop motor/mjenjač poznat iz modela poput Alfe Giuliette koji plijeni uglađenim radom i niskom potrošnjom i udobnost.

U motornoj je ponudi još i slabiji 1,6-litreni dizelaš sa 110 KS, dva 1,4-litreni MultiAir turbobenzinca sa 140 KS i 170 KS, a sve želje kupaca zadovoljit će paketi opreme Sport, Longitude, Trailhawk i Limited. Ukupni dojam: izrada, udobnost i prostranost na visokoj su razini za jedan robusni SUV ili kako je bilo naglašeno na konferenciji za novinare - Renegade je jedini Jeep (džip) među SUV-ovima. Cijena u Hrvatskoj starta od oko 190.000 kuna, a prodaja započinje krajem listopada.

RENEGADE 2.0 MULTIJET 4X4

TEHNIČKI PODACI

Motor turbodizelski, 4 cil.

Obujam 1956 ccm

Snaga 140 KS pri 1750/min

Moment 350 Nm pri 1800-5500/min

Mjenjač 6 stupnjeva, ručni

Dimenzije 4236 x 1805 x 1667 mm

Osovinski razmak 2570 cm

Prtljažnik 390 litara

Brzina 182 km/h

0-100 km/h 9,5 sekundi

Potrošnja 6,0/4,6/5,1 l/100 km

Ispuh CO2 134 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:01