pitanje marži

Zašto proizvođači ne žele kupcima napokon ponuditi zaista povoljne električne automobile?

Proizvođači radije prodaju skupe proizvode s visokim maržama. Mnogi stručnjaci slažu kako se situacija neće popraviti

Punionice za električna vozila (ilustracija)

 Profimedia

Iako je Fordov izvršni direktor nedavno izjavio kako je budućnost e-mobilnosti u stvaranju manjih, cjenovno prihvatljivijih e-automobila, mnogi se stručnjaci nisu upecali na njegovu udicu tvrdeći da automobilske tvrtke trebaju više cijene proizvoda kako bi ostvarile profit.

Većini proizvođača su "usta puna" priča o dostupnim EV modelima za mase po 20, 25 tisuća eura a sada su to u stanju samo Kinezi koji se na Zapadu zbog toga suočavaju s visokim carinama.

image

Volkswagen ID. punjač

Volkswagen AG

Internetski portal Insideevs raspisao se o ovoj gorućoj temi, gdje je jedan njihov novinar išao tako daleko da je rekao: ‘Postoji fundamentalna istina koju morate razumjeti o automobilskim tvrtkama. One ne postoje da bi proizvodile automobile. One postoje da zarađuju novac.

Ta je razlika prema analitičaru Kevinu Tynanu, razlog zašto oni zapravo nisu zainteresirani za izradu pristupačnih električnih vozila.‘ Zanimljiv stav oko kojeg bi se svakako svi mi trebali duboko zamisliti.

image

VW id 2all

VW

Nadalje, novinar ove internet stranice navodi kako je Tynan direktor istraživanja u investicijskoj banci usmjerenoj na trgovce automobilima, s desetljećima iskustva kao analitičar. Ono što on misli, kaže autor članka, nije da proizvođači e-automobila nemaju interesa za pristupačne proizvode.

Radi se o tome da njihov interes počinje i završava osvajanjem kupaca koji će na kraju kupovati skuplje proizvode s višom maržom. Jedna od najprljavijih tajni automobilske industrije, navodi se u članku, jest da u velikom obimu ne košta puno više napraviti veće i skuplje e-vozilo od manjeg i povoljnijeg.

image

Porsche Taycan Turbo GT

Porsche

Ali oni vam jasno mogu naplatiti puno više za vozilo veće klase, nego za ona vozila gradske ili mini gradske klase. Možda ste i sami primijetili kako se mnogi proizvođači odlučuju, ili su to već odavna učinili, za ukidanje proizvodnje manjih modela.

Ne treba vam dugo, pretpostavljamo, da zbrojite 2 i 2. To je jedan od razloga zašto vam danas svi guraju pod nos veća vozila poput crossovera ili mnoštva SUV-a modela.

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

Profimedia

Na kraju krajeva, kupci će, kako to obično biva u kapitalizmu, formirati tržište. Ako ćemo i dalje htjeti kupovati skupa, snažna e-vozila s previše opreme, to će nam i auto proizvođači i servirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:21