Croauto 2024.

Renault Rafale

Novi top model francuskog proizvođača atraktivni je i prostrani coupe SUV, pokretan isključivo hibridom od 200 KS ili, u izdanju s pogonom 4x4, plug-in hibridom od 300 KS

Renault Rafale

Rafale, na francuskom udar ili nalet vjetra (reful), nije samo francuski borbeni zrakoplov u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego i Renaultov novi coupe SUV koji nosi naziv još 1934. proizvedenog sportskog zrakoplova Caudron C.460 Rafale.

image

Renault Rafale

Premda je priličnih 4,71 metar dug, 1,86 širok i 1,61 metar visok, niti u jednom trenutku ne djeluje nezgrapno, već moderno i skladno. Isto vrijedi za unutrašnjost s digitalnom instrumentnom pločom i uspravnim središnjim zaslonom uvedenima s novim, isključivo električnim Meganeom E-Tech. Poznato, također, djeluju i kao iz zrakoplova preuzeta ručka na središnjem pretincu te dvije ručice s desne strane upravljača (mjenjač i brisači).

image

Renault Rafale

Materijali i izrada još su, međutim, nijansu kvalitetniji nego u Australu, a mjesta ima u izobilju, pogotovo straga, gdje je zahvaljujući 2,74 metra dugom međuosovinskom razmaku sad u klasi rekordnih 30 centimetara za koljena. Ništa tjesnije nije za glave, kao ni u prtljažniku obujma 532 litre.

image

Renault Rafale

Rafale vozi na novom izdanju poznate platforme CMF-CD. U ponudi je zasad samo jedan pogon – hibrid E-Tech 200, odnosno dobro poznati spoj 1,2-litrenog trocilindraša s Millerovim ciklusom i 130 KS te dvaju elektromotora – 70 KS i 205 Nm jakim koji energiju crpi iz u pod ugrađene litij-ionske baterije od 2 kWh i elektropokretačem, odnosno generatorom od dodatnih 50 KS, koji pokreće motor i usklađuje brzine vrtnje u tzv. kandžastoj spojci prilikom izmjene stupnjeva prijenosa. Serijsko-paralelni hibrid razvija ukupno 200 KS. Tko traži snažniji motor ili pogon na sva četiri kotača na svoje će doći krajem godine kad se na tržištu očekuje 300 KS jak plug-in hibridni Rafale E-Tech 300 4x4.

Za ovog kandidata možete glasati na ovom LINKU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 10:44