Croauto 2024.

Suzuki Swift

Slijedeći provjereni koncept jednostavnog, laganog i okretnog automobila, Suzuki Swift u svojoj sedmoj generaciji donosi bitnu novost na mehaničkom polju – umjesto 1,2-litrenog četverocilindraša, sada ga pokreće štedljiviji trocilindraš istog obujma

Suzuki Swift

Ime Swift prisutno je na automobilskom tržištu već 40 godina i do sada su prodani milijuni primjeraka. Ako dodamo da je najnovija generacija već sedma po redu, jasno je da je riječ o jednom od najuspješnijih gradskih automobila u povijesti. Tajna njegovog uspjeha leži u činjenici da je kroz cijelu svoju povijest Swift ostao vjeran istom konceptu priuštivog, jednostavnog i okretnog automobila lake gradnje. Istog se koncepta drži i najnovije izdanje, ali s jednom velikom novosti – umjesto četverocilindraša, sada ga pokreće trocilindraš.

image

Suzuki Swift

Nominalno ima isti obujam od 1,2 litre i snagu od 83 KS, ali je manji broj većih cilindara s izrazito dugim hodom klipova donio više okretnog momenta u nižim i srednjim režimima rada, upravo tamo gdje se gradski automobil najčešće vozi. Uz podršku blago hibridnog 12-voltnog sustava vožnja može biti zabavna uz ugodno nisku potrošnju, ne veću od 4,5 litara na 100 kilometara. Tome svakako pomaže i masa vozila manja od tone, što je danas rijetkost, čak i u segmentu gradskih automobila. Mnogo teža nije ni izvedba s opcijskim pogonom na sva četiri kotača, što je također jedinstvena značajka u segmentu.

image

Suzuki Swift

Unatoč malim vanjskim gabaritima – Swift je dugačak u gradu iznimno praktičnih 3,86 metara – sprijeda je raskošno prostrano, prednja armatura je ugodna oku i bogato opremljena, uključujući veliki, visoko postavljeni dodirni zaslon kojim se upravlja najvažnijim funkcijama. Zahvaljujući boljoj zvučnoj izolaciji vožnja je udobnija, čemu pomaže i čvršća karoserijska struktura te fino ugođen ovjes s dužim hodovima opruga, kao i razmjerno veliki kotači s naplacima promjera 15 ili 16 inča.

image

Suzuki Swift

Unatoč tome što je i dalje jedan od najpristupačnijih automobila u segmentu, Swift već u osnovnom paketu nudi zavidan arsenal elektronskih dodataka za povećanje sigurnosti (automatsko kočenje, adaptivni tempomat, upozorenje na napuštanje trake i prekoračenje brzine, nadzor mrtvog kuta, parkirni senzori i kamera, LED svjetla...).

Za ovog kandidata možete glasati na ovom LINKU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 10:44