nisu uspjeli

A najavljivali su pohod na Europu: Još jedan kineski proizvođač električnih automobila u stečaju

Brend HiPhi je krajem prošle godine ušao i na europsko tržište, ali je sve završilo fijaskom jer je prodano samo sedam automobila

HiPhi X

 HiPhi

Mlada kineska tvrtka Human Horizons, koja posluje pod brendom automobila HiPhi, podnijela je zahtjev za bankrotom nakon šest mjeseci muke. Menadžment startupa pokušao je pronaći novac da ga spasi, ali nisu uspjeli.

Tvrtku Human Horizons osnovao je 2017. godine kineski poduzetnik Ding Lei, koji je u to vrijeme imao više od trideset godina iskustva u kineskoj automobilskoj industriji te je bio izvršni direktor SAIC-a. Marka HiPhi je u početku bila usmjerena na najviši segment kineskog tržišta automobila, a njihova linija se sastojala od visokotehnoloških i snažnih električnih vozila s prilično ekscentričnim dizajnom. Još prije nekoliko godina su najavljivali i veliki pohod na Europu.

image

HiPhi X

HiPhi Press

Prvi proizvodni model Human Horizonsa bio je veliki SUV HiPhi X koji je došao na kinesko tržište 2021., nakon čega je 2022. uslijedio veliki fastback HiPhi Z te SUV srednje veličine HiPhi Y prošle godine. Za iduću godinu bio je planiran i početak proizvodnje za sportski model HiPhi A.

U veljači ove godine, Human Horizons zatvorio je svoju jedinu tvornicu u Yanchengu zbog financijskih problema. Ova tvornica je bila koncipirana za proizvodnju 150.000 automobila godišnje, ali je prošle godine tvrtka prodala manje od 5000 automobila u Kini. Brend HiPhi je krajem prošle godine ušao i na europsko tržište, ali je sve završilo fijaskom jer je do sada, prema podacima analitičke agencije JATO Dynamics, u Europi prodano samo sedam automobila.

image

HiPhi Y

HiPhi Press

Glavni razlog slabe prodaje HiPhija u Kini bile su previsoke cijene u odnosu na konkurenciju. Na kineskom automobilskom tržištu od prošle godine traje rat cijenama, a mnoge mlade kineske tvrtke zbog toga trpe gubitke.

U veljači se najavilo da će proizvodnja mirovati šest mjeseci, tijekom kojih će menadžment Human Horizonsa pronaći izlaz iz krize. Bilo je glasina da će Changan preuzeti startup koji tone, ali one nisu potvrđene. Kineski mediji također su objavili da je stanoviti mutni američki startup iAuto Group spreman uložiti čak milijardu dolara u HiPhi, no i ta je transakcija zapela. Među potencijalnim spasiteljima HiPhija spominjao se i kineski državni proizvođač automobila FAW te pojedini investitori iz Saudijske Arabije, no Human Horizons u konačnici nije ni od koga dobio novac, te je ovoga tjedna pokrenuo stečajni postupak.

image

HiPhi Z

HiPhi Press

Sud koji vodi ovaj slučaj vidi potencijal za reorganizaciju tvrtke i nastavak rada, ako se, naravno, pronađe odgovarajući investitor ili grupa investitora. Razdoblje neizvjesnosti trajat će od šest do devet mjeseci, nakon čega će HiPhi potpuno potonuti u zaborav ili se vratiti na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2024 18:14