PRESUDILA KVALITETA

Američki proizvođač električnih auta je bankrotirao: Vlasniku je to već drugi ‘brodolom‘

. Tvrtka tvrdi da ima imovinu u vrijednosti od 500 do 1 milijarde dolara, ali i obveze od 100 do 500 milijuna dolara

Fisker Ocean

 Fisker Inc.

Fisker je nekoliko mjeseci bio na rubu kolapsa, a sada se dogodilo ono neizbježno. Jučer navečer po američkom vremenu proizvođač električnih vozila podnio je zahtjev za "zaštitu od stečaja" nakon što je ostao bez novca. Tvrtka tvrdi da ima imovinu u vrijednosti od 500 do 1 milijarde dolara, ali i obveze od 100 do 500 milijuna dolara.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Prema sudskom podnesku u Delawareu, gdje je Fisker Inc. podnio zahtjev za stečaj, tvrtka procjenjuje da ima između 200 i 999 vjerovnika. Iz Fiskera su u izjavi objavili: "Kao i druge tvrtke u industriji električnih vozila, suočili smo se s raznim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su utjecale na našu sposobnost učinkovitog poslovanja. Nakon procjene svih opcija za naše poslovanje, odlučili smo da ćemo nastaviti s prodajom naše imovine koja je najodrživiji put naprijed za tvrtku."

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Bankrot je već mjesecima "visio u zraku". Krajem veljače Fisker je upozorio da bi mogao ostati bez novca u sljedećih 12 mjeseci, ali to se dogodilo u samo četiri. Isporučio je samo 4929 vozila u 2023. unatoč tome što je potrošio 904,9 milijuna dolara na operativne i investicijske aktivnosti. Proizvodnja električnog SUV-a Ocean prekinuta je u tvornici Magna Steyr u Austriji sredinom ožujka ove godine. Bila je to ujedno i jedina tvornica u kojoj se proizvodio Ocean.

Kasnije u svibnju, izvršni direktor Magne International Swamy Kotagiri i glavni financijski direktor Magne Pat McCann predvidjeli su da se proizvodnja neće nastaviti. Zbog toga je Magna Steyr ukinula 500 radnih mjesta.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Fisker je ranije ove godine spustio osnovnu cijenu Oceana s 38.999 dolara na 24.999 dolara u očajničkom pokušaju da pronađe kupce za neprodane automobile, dok su skuplje izvedbe pojeftinile za gotovo 50 posto. No ni to nije potaklo prodaju SUV-a koji je na vrlo lošem glasu zbog kvalitete.

Unatoč velikim problemima, neke su tvrtke navodno i bile zainteresirane za partnerstvo s Fiskerom. Business Insider citirao je glavnog izvršnog direktora Henrika Fiskera koji je tijekom općeg sastanka krajem travnja rekao da su četiri proizvođača automobila zainteresirana za kupnju tvrtke. Prije toga se šuškalo da je i Nissan u pregovorima s Fiskerom, no dogovor je propao.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Ovo nije prvi put da tvrtka koju je osnovao Henrik Fisker propada. Fisker Automotive, ranija tvrtka koja je proizvodila plug-in hibridni sportski model Karma, podnijela je zahtjev za bankrot u studenom 2013. Taj je automobil još uvijek prisutan na tržištu i prodaje ga druga tvrtka, Karma Automotive, u vlasništvu kineskog dobavljača autodijelova Wanxiang Group. Potonji je kupio imovinu Fisker Automotivea za 149,2 milijuna dolara na stečajnoj dražbi prije otprilike 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 14:28