PREPOLOVLJENE BROJKE

Bio je hit a sada ga skoro nitko ne želi: Krah prodaje Porscheovog tehnološkog ponosa

PORSCHE Taycan

 Porsche

Porsche je objavio podatke o prodaji za prva tri kvartala tekuće 2024. godine i u vezi Taycana stvari ne stoje najbolje. Prodaja električne perjanice tvrtke pala je u odnosu na prošlu godinu za nevjerojatnih 50 posto diljem svijeta. Od siječnja do rujna prodana su 14.042 Taycana, a to doprinosi ukupnom globalnom padu prodaje marke Porsche od 7 posto.

image

Porsche Taycan Turbo GT

Porsche

No, za pad nisu zaslužni samo električni automobili. Panamera je zabilježila pad od 20 posto s 21.506 prodanih primjeraka ove godine. Macan, jedno od najprodavanijih vozila tvrtke, također je zabilježio pad od 20 posto s 55.000 prodanih primjeraka. S druge strane, Cayenne je s 77.686 prodanih primjeraka zabilježio rast od 21 posto, a prodaja 911 je s 39.744 narasla 2 posto. Zanimljivo, 718 Boxster i Cayman prodani su u 18.048 primjeraka, što je povećanje od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu i pokazuje da su kupci požurili iskoristiti zadnju priliku prije nego što ove modele na benzin zamijene električne verzije.

image

2024. Porsche 718 Spyder RS

Porsche

Porsche tvrdi da su poteškoće uvelike uzrokovane osvježenim modelima koji tek stižu do prodavača, iako je vrijedno napomenuti da je tvrtka prestala prodavati Macan s motorima na unutarnje izgaranje u Europi, što je sigurno pridonijelo padu prodaje.

image

Porsche Macan

Porsche Media

“Tržišno okruženje i dalje je izazovno diljem svijeta,” rekao je Detlev von Platen, član uprave za prodaju i marketing u Porscheu. "S najmlađom paletom modela u povijesti tvrtke i još uvijek vrlo uravnoteženom prodajnom strukturom u prodajnim regijama, u snažnoj smo poziciji. Naša strategija prodaje usmjerene na vrijednost kupaca dokazala se i nastavit će biti temelj našeg djelovanja u budućnosti."

image

Porsche Cayenne GTS

Porsche Press

Ako pogledamo regionalne brojke, stvari posebno loše za Porsche izgledaju u Kini, gdje je tvrtka zabilježila pad od 29 posto. Prodaja također opada u Sjevernoj Americi, iako ne tako naglo, odnosno 5 posto. Tvrtka za pad krivi "tekuću tešku gospodarsku situaciju" u Kini i "ograničenu dostupnost proizvodnje" u Sjevernoj Americi.

Zanimljivo je da se ne spominje usporavanje potražnje za električnim automobilima, što trenutačno utječe na gotovo sve proizvođače automobila. Tvrtka je upravo lansirala novi električni Macan i uskoro će predstaviti električnu zamjenu za 718, pretpostavljamo da su u Porscheu sada malo zabrinuti oko rezultata u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 16:59