PROMIJENIO MIŠLJENJE

Donald Trump, najveći protivnik električnih auta, sad ih odjednom podržava

Trump je rekao da "nije imao izbora" nego podržati električna vozila nakon što ga je izvršni direktor Tesle Elon Musk podržao njega

Donald Trump

 AFP

Američki predsjednički kandidat i mogući budući predsjednik SAD-a Donald Trump poznat je kao veliki protivnik električnih automobila. Sada je, preko noći, promijenio mišljenje i rekao da "nije imao izbora" nego podržati električna vozila nakon što ga je izvršni direktor Tesle Elon Musk podržao njega.

image

Elon Musk

Image Press Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Musk je bio pionir prelaska na električna vozila, a Tesla je uvelike prednjačila u razvoju industrije, zbog čega je Musk neko vrijeme postao miljenik klimatski osviještene ljevice. Ali Musk je nedavno prihvatio konzervativnu politiku, posebno pitanje slobode govora.

Musk je kupio Twitter 2022., rebrendirao ga je u X i ukinuo mnoge sustave provjere i ravnoteže koji su trebali ograničiti govor mržnje i dezinformacije na platformi.

image

Tesla, ilustracija

Profimedia

Musk je javno podržavao Trumpa od pokušaja atentata prošlog mjeseca. Musk je, međutim, demantirao izvješća da je obećao donaciju od 45 milijuna dolara Trumpovoj kampanji.

Na skupu u Georgiji u nedjelju, Trump je okupljenima rekao da podržava električne automobile, ali misli da bi ljudi ipak trebali imati pristup vozilima na benzin.

image

Donald Trump

Getty Images via AFP

"Ja sam za električne automobile. Moram biti jer, znate, Elon me jako podržao. Dakle, nemam izbora", rekao je Trump okupljenima i pojasnio da ih podržava samo kao "mali dio veće automobilske industrije." "Želimo imati automobile na benzinski pogon, želimo imati hibride, želimo imati sve vrste automobila", rekao je.

image

Donald Trump

AFP

Trump je ranije opetovano napadao propise Bidenove administracije o električnim vozilima, uključujući njezin plan da poveća prodaju električnih vozila na polovicu ukupne prodaje novih vozila do 2030. godine.

Trump je također više puta kritizirao troškove instaliranja punjača za električna vozila diljem države, no dao je krajnje nedosljedne procjene o tome koliko bi koštalo postavljanje punjača za električna vozila diljem SAD-a.

Na bitcoin konferenciji rekao je da će koštati 12 bilijuna dolara (12.000 milijardi dolara). Na skupu u Sjevernoj Karolini u četvrtak, rekao je da će koštati 9 bilijuna dolara, a na skupu u Atlanti u nedjelju, rekao je da će koštati 5 bilijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 01:45