VIDEO

Električni auto izazvao veliki požar u garaži: 23 ozlijeđenih, 140 auta oštećeno

Bilo je potrebno više od osam sati za gašenje požara koji je izbio na automobilu Mercedes-Benz EQE

Požar električnog auta u garaži u Koreji

 YouTube Screenshot

Požar uzrokovan baterijom električnog vozila u kojem je oštećeno oko 140 automobila, a 23 su osobe hospitalizirane u četvrtak u korejskom gradu Incheonu, ponovo je potaknuo zabrinutost o sigurnosti litij-ionskih baterija.

Prema vatrogasnoj postrojbi Incheona, bilo je potrebno više od osam sati za gašenje požara koji je izbio na automobilu Mercedes-Benz EQE u podzemnoj garaži stambenog kompleksa.

Kao rezultat toga, 140 vozila je uništeno ili oštećeno, a najmanje 23 osobe su prebačene u bolnicu zbog udisanja dima. Zbog dugotrajnog nestanka struje uzrokovanog požarom, najmanje 121 osoba iz 46 kućanstava u petak ujutro boravila je u privremenim skloništima postavljenim u centrima za socijalnu skrb u blizini stambenog naselja.

Snimka nadzorne kamere pokazala je kako iz vozila izlazi dim prije nego što je planulo. Automobil nije bio na punjaču u trenutku izbijanja požara, tvrde vatrogasci. U suradnji s policijom vatrogasci utvrđuju točan uzrok požara.

Za gašenje požara mobilizirano je više od 170 vatrogasaca, brojna vatrogasna vozila i druga oprema. U međuvremenu je stotine stanovnika evakuirano iz susjednih zgrada.

image

Požar električnog auta u garaži u Koreji

YouTube Screenshot

Ovo je još jedan požar za koji se sumnja da su ga uzrokovale litij-ionske baterije, koje se koriste u mnogim komercijalnim proizvodima uključujući električne automobile, električne bicikle, sustave za pohranu energije, mobitele, igračke... Poznato je da su litij-ionske baterije vrlo osjetljive na visoke temperature i da su zapaljive.

S obzirom na to da imaju visoku energetsku gustoću, ti se požari brzo šire i teško ih je ugasiti.

Prema istraživanjima požara uzrokovanih litij-ionskim baterijama, većina takvih požara događa se kada se baterija puni. Ali to očito nije ovdje bio slučaj.

Mercedes-Benz Korea izrazio je "duboko žaljenje" zbog požara u garaži i obećao da će u potpunosti surađivati ​​s istražiteljima u izjavi poslanoj Yonhapu, korejskoj novinskoj agenciji.

Međutim, tvrtka je odbila komentirati na upit da identificiraju model koji se istražuje i koja je baterija bila ugrađena u taj automobil.

image

Požar električnog auta u garaži u Koreji

YouTube Screenshot

"Budući da je istraga još u tijeku, molimo vas za razumijevanje da u ovom trenutku ne možemo dati dodatne pojedinosti", rekli su iz tvrtke.

Prema podacima Nacionalne vatrogasne agencije, broj požara uzrokovanih električnim vozilima u Koreji posljednjih je godina u porastu, sa samo tri u 2018. na 72 u 2023. godini. Kako broj električnih automobila nastavlja rasti diljem zemlje, tako raste i zabrinutost oko sigurnosti njihovih baterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:26