TRŽIŠTE

Globalna prodaja električnih i plug-in hibridnih auta ipak raste, i to jako. Za sve je zaslužna Kina

Prodaja je bila manje spektakularna u drugim dijelovima svijeta, no primjetan je trend oporavka svugdje osim u Europi

Kineski automobili (ilustracija)

 SCMP

Iako iz Europe cijelu ovu godinu stižu vrlo ružne vijesti za proizvođače električnih automobila, a mnogo bolje ne stoji ni SAD, globalno gledano električni auti su sve uspješniji.

A za sve je zaslužna Kina. Kineski neumoljivi entuzijazam za elektrificirana vozila pretvorio je rujan u rekordni mjesec za globalnu prodaju, unatoč tome što neka druga tržišta bilježe loše rezultate.

image

Kineski automobili, proizvodnja (ilustracija)

jeremy sutton-hibbert/Alamy/Alamy/Profimedia

Svjetske isporuke električnih vozila na baterije i plug-in hibrida porasle su u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine za 30,5 posto, a ukupna količina prodanih električnih auta i plug-in hibrida iznosila je 1,7 milijuna primjeraka. Nevjerojatnih 1,1 milijun njih razgrabili su kupci u Kini, gdje je prodaja skočila čač 47,9 posto, prema podacima Rho Motiona koje prenosi Reuters. Rujan je bio drugi uzastopni mjesec u kojem je prodaja ove dvije vrste automobila u Kini dosegla sedmeroznamenkasti broj .

image

Plug-in hibrid, ilustracija

fotog/Tetra Images/Profimedia

Prodaja je bila manje spektakularna u drugim dijelovima svijeta, no primjetan je trend oporavka. Prodaja u Sjevernoj Americi porasla je za 4,3 posto na 0,15 milijuna, au Europi je porasla 4,2 posto na 0,3 milijuna. Ovaj rujanski rast u Europi je potaknut uglavnom zahvaljujući porastu od 24 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu i manjim dobicima u Italiji i Njemačkoj.

Dva uzastopna sjajna mjeseca u Kini pomogla su podići globalnu prodaju električnih auta i plug in hibrida u prvih devet mjeseci ove godine na 11,5 milijuna, što je 22 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Apsolutni tržišni lider je Kian u kojoj je prodaja "eksplodirala" za 35 posto na 7,2 milijuna od siječnja do rujna, a SAD i Kanada povećale su svoju prodaju za 10 posto na 1,3 milijuna.

image

Izvoz kineskih automobila (ilustracija)

Profimedia

S druge strane Europa, druga najveća regija po količini prodanih plug-in hibrida i električnih automobila nakon Kine, pala je za 4 posto na 2,2 milijuna. U ‘ostatku svijeta‘, prodano je 25 posto više primjeraka, odnosno ukupno više od 0,9 milijuna električnih auta i plug-in hibrida.

image

Električni automobili (ilustracija)

Profimedia

“Ovaj rekordni mjesec prodaje električnih vozila donosi novu nadu u industriju,” izjavio je Charles Lester, voditelj podataka tvrtke Rho Motion. “Iako se elektrifikacija transporta čini neizbježnom, nedavno usporavanje prodaje u mnogim dijelovima svijeta posijalo je sjeme sumnje koja sada polako ipak nestaje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 11:08