PARTNERSTVO

Honda, Nissan i Mitsubishi osnovali novu automobilsku alijansu

Njih troje potpisalo je memorandum o razumijevanju kako bi surađivali na zajedničkom razvoju električnih automobila i softvera

Makoto Uchida predsjednik Nissana (lijevo) i Toshihiro Mibe, direktor Honde prilikom potpisivanja partnerstva

 AFP

Ono što je počelo kao glasina početkom tjedna sada je službeno. Alijansa Honda-Nissan najavljena u ožujku proširuje se kako bi se uključio još jedan japanski proizvođača automobila, Mitsubishi. Njih troje potpisalo je memorandum o razumijevanju kako bi surađivali na zajedničkom razvoju električnih automobila i softvera.

"Rasprave Nissana i Honde o mogućem partnerstvu su napredovale i odlučili smo sudjelovati u ovome. Suradnja s partnerima ključna je u današnjoj automobilskoj industriji koja prolazi kroz brze promjene zbog tehnoloških inovacija kao što su elektrifikacija i digitalizacija.

Vjerujemo da možemo otkriti nove mogućnosti u raznim područjima kroz suradnju između triju tvrtki", izjavio je Takao Kato, predsjednik i izvršni direktor Mitsubishi Motorsa.

image

Nissan, Mitsubishi i Honda su se udružili

Nissan/ Mitsubishi/ Honda

Nissan i Honda izdali su zasebno priopćenje za tisak u kojem se raspravlja o sporazumu koji su postigli kako bi usmjerili svoje napore u razvoj softverski definiranih vozila. Oni će zajednički uložiti u softver za poboljšanje tehnologije autonomne vožnje, povezivosti i umjetne inteligencije.

Suradnja će također uključivati ​​zajednički razvoj novih baterija i električnih motora i invertera. Zanimljivo, Nissan i Honda su se također dogovorili dijeliti modele i tako upotpuniti svoje linije, kako s automobilima s unutarnjim izgaranjem tako i s električnim vozilima.

Budući da je Mitsubishi upravo potpisao Memorandum o razumijevanju, prerano je reći hoće li i on biti uključen u ovu strategiju službeno nazvanu "međusobna komplementacija vozila".

image

2024. Mitsubishi Colt

YouTube Screenshot; Mitsubishi

Proširena alijansa ima smisla s obzirom na brzi prodor električnih auta iz Kine. Umjesto da potpuno samostalno rade na razvoju, tri tvrtke udružuju snage kako bi ubrzale razvoj i uštedjele.

Ovo nije prvi veliki savez između japanskih proizvođača automobila najavljen ove godine.

Prije nekoliko mjeseci Toyota, Mazda i Subaru održali su zajedničku konferenciju kako bi izrazili svoju dugoročnu predanost motorima s unutarnjim izgaranjem. Njih troje imaju za cilj produžiti vijek trajanja motora na unutarnje izgaranje hibridizacijom i ugljično neutralnim gorivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:15