NE IDE IM PO PLANU

Još loših vijesti za elektrifikaciju, alarm u Stuttgartu: Prodaja električnih Mercedesa je naglo pala

Iako ni do sada nije bila sjajna, prodaja električnih vozila marke Mercedes je u trećem kvartalu ove godine globalno pala za čak 31 posto

Mercedes EQS SUV

 Mercedes-Benz

Mercedes je bio jedan od prvih velikih zagovornika električnih vozila, a njihova ponuda modela to jako dobro dokazuje. U ogromnoj liniji električnih modela imaju EQA, EQB, EQE, EQE SUV, EQS i EQS SUV, a odnedavno čak i električnu G-klasu. Na nekim tržištima, također možete pronaći EQT i EQV koji zaokružuju električni asortiman.

To je impresivan broj električnih modela ali brojke sugeriraju da je Mercedes možda pretjerao s njihovom količinom jer nemaju i adekvatan broj kupaca.

image

Mercedes EQE

Mercedes

Iako ni do sada nije bila sjajna, prodaja električnih vozila marke Mercedes je u trećem kvartalu ove godine globalno pala za čak 31 posto u odnosu na 2023. godinu.

Prodano je samo 42.544 automobila, što je pad za 19.077.

image

Zagreb, 041023.
Automobil Mercedes EQE 4MATIC.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

CROPIX

Nažalost za Mercedes, ni statistike za cijelu godinu nisu puno bolje jer je prodaja električnih vozila pala za 22,1 posto. U prvih devet mjeseci ove godine, marka je prodala samo 135.908 električnih vozila, u odnosu na 174.471 primjeraka u istom razdoblju prošle godine.

image

Mercedes EQS Redizajn

Kao posljedica svega ukupna prodaja Mercedes-Benz automobila također se u trećem kvartalu smanjila za 1,4 posto na 503.573 primjeraka. Tome je pridonijela i prodaja plug-in hibrida koja je također pala je za značajnih 14,7 posto, na ukupno 87.232 automobila, što je još jedan udarac za marku koja je toliko mnogo uložila u elektrifikaciju.

image

Zagreb, 211222.
Test Mercedes EQB 250.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Zbog svega ovoga ne čudi da su prihodi tvrtke u trećem kvartalu pali za 6,7 posto. To ne zvuči tako loše, no prilično alarmantna vijest je i da je zarada prije kamata i poreza pala za 48 posto, dok je zarada po dionici pala za 47,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 19:51