SVJETSKA PREMIJERA

Na cesti za dvije godine: Tesla napokon predstavila Cybercab, robotaksi za 30.000 dolara

Nema upravljača ili pedala i Tesla ga neće moći prodavati kupcima bez prethodnog odobrenja američkih regulatora

Tesla Cybercab

 Tesla Media

Tesla je u SAD-u predstavila svoj dugoočekivani robotaksi. Automobil, službeno nazvan Cybercab, dizajnerski je inspiriran Cybertruckom i Modelima 3 i Y, a za razliku od mnogih drugih robotaxi prototipova predstavljenih u proteklih nekoliko godina, Tesla Cybercab će biti dostupan za kupnju i privatnim kupcima.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

Električni automobil je opremljen Teslinim najnovijim sustavima za autonomnu vožnju, a na prezentaciji ih je prikazano približno 20. Zainteresirane osobe dobile su i priliku provozati se u novom Cybercabu na prezentaciji.

Ekscentrični milijarder i šef Tesle Elon Musk tvrdi da će proizvodnja započeti 2026., iako je tijekom predstavljanja automobila uživo upozorio da "može biti optimističan s vremenskim rokovima". Musk je izjavio i da bi auto trebao biti dostupan za manje od 30.000 dolara.

image

Tesla Robovan

Tesla Media

Kako je Cybercab zamišljen bez upravljača ili pedala, Tesla ga neće moći započeti proizvoditi i prodavati kupcima bez prethodnog odobrenja američkih regulatora za to. Kao što se i očekuje od bilo kojeg novog Teslinog modela, interijer je krajnje minimalistički, nudi dva sjedala i sadrži veliki središnji infotainment zaslon, naizgled preuzet iz Modela 3 ili Modela Y.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

kao na električnom Cybertrucku, eksterijerom Cybercaba dominira jedna LED svjetlosna traka pune širine preko prednjeg dijela koja mu daje futuristički izgled. Neki poznati Teslini oblici također su vidljivi izvana, uključujući oštre nabore koji prolaze preko haube i naglašena stražnja "ramena", slično Teslinom modelu Y.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

Značajka koja nije viđena ni na jednoj drugoj Tesli su leptir vrata inspirirana superautomobilima koja bi, u teoriji, trebala pomoći pri ulasku i izlasku.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

Kotači imaju aerodinamične poklopce koji pomažu u povećanju dometa robotaxija, dok se straga nalazi još jedna svjetlosna traka. Budući da je automobil dizajniran da bude potpuno autonoman, nema potrebe za retrovizorima ili stražnjim staklom.

image

Tesla Cybercab

Tesla Media

Tesla nije otkrila nikakve detalje o pogonskom sklopu Cybercaba, niti koliko će kilometara moći prijeći s jednim punjenjem.

image

Tesla Robovan

Tesla Media

Prilikom lansiranja Cybercaba, Elon Musk je predstavio još jedan model, nazvan Robovan. To je potpuno električni, potpuno autonomni minibus koji može udobno primiti do 20 putnika ili se može koristiti za prijevoz robe. Kao i Cybercab, malo je tehničkih detalja otkriveno o vozilu, ali Musk je potvrdio da će koristiti najnapredniji sustav za autonomnu vožnju. Također nema tradicionalne kontrole i ima prostranu kabinu s puno sjedećih mjesta.

image

Tesla Robovan

Tesla Media

Jasno, najradikalniji dio Robovana je vanjski dizajn. Izgleda poput futurističke čahure iz znanstvenofantastičnog filma, ima velike staklene bočne ploče i kotače skrivene ispod karoserije. Iz Tesle su najavili da će se koristiti kao dio ‘Tesla Networka‘, nove usluge autonomnog prijevoza, ali nije jasno kada bi mogla početi proizvodnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 12:36