VEĆ ZABORAVLJEN

Nitko nije niti primjetio: Mercedes prije godinu dana zaustavio proizvodnju prvog električnog modela

Proizvodnja je započela 2019. godine, no EQC se nikada nije prodavao kako je Mercedes priželjkivao

Mercedes EQC

 Mercedes

EQC je bio jedan prvi veliki Mercedesov pokušaj za električni automobil, no nije se previše proslavio. Proizvodnja je započela 2019. godine, no EQC se nikada nije prodavao kako je Mercedes priželjkivao.

Ubrzo su stigli i mnogo konkurentniji modeli iz Mercedesa i već tri godine nakon početka proizvodnje, u srpnju 2022. godine Business Insider je izvijestio o planiranom završetku proizvodnje EQC-a u svibnju 2023. godine.

To se i dogodilo, ali u potpunoj diskreciji te Mercedes nikada nije objavio vijest o prestanku proizvodnje. Sada, više od godinu dana nakon toga konačno smo dobili službenu potvrdu.

image

Mercedes EQC

Daimler AG - Global Communicatio

Naime, portal Motor 1 objavio kako im je Jan Weber, međunarodni glasnogovornik u Mercedesu, potvrdio da je EQC zapravo ukinut još u drugom kvartalu 2023.

Iako EQC više ne postoji, očekuje se da će se to ime vratiti za sasvim drugačije električno vozilo. To neće biti SUV, već limuzina srednje klase i rival Tesli Model 3. Trebao bi biti otprilike veličine limuzine C-klase i temeljiti se na Mercedesovom MMA modularnom sustavu. Slično kao što je stari EQC dijelio svoju bazu s vozilima s unutarnjim izgaranjem, ni MMA neće biti isključivo električna platforma te će uz električnu verziju postojati i druge pogonske opcije.

image

Mercedes EQC

Mercedes

Za razliku od današnjih Mercedesovih EQ vozila, očekuje se da će EQC koristiti drugačiji dizajnerski jezik sličniji klasičnim Mercedesovim modelima. Očekuje se da će jeftinije verzije, kao i u Tesli, dolaziti s LFP baterijom.

Skuplji modeli bit će opremljeni anodama od silicij oksida, koje omogućuju veću gustoću energije, a time i veći doseg.

image

Mercedes EQC

Mercedes

Budući EQC također će se natjecati s potpuno električnom BMW-ovom limuzinom serije 3, čije lansiranje je potvrđeno za 2026. godinu.

Model BMW-a koristit će novu platformu za električne automobile Neue Klasse koja podržava samo električni pogon. Budući električni Audi A4 koji bi trebao biti predstavljen krajem ovog desetljeća također će imati namjensku platformu za električne automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:15