Rekorder

Ovaj auto je srušio Guinnessov rekord za najduže putovanje s jednim punjenjem baterije, evo koliko je prešao

Ovime je srušen prethodni rekord od 907,62 km za serijski auto, koji je u rujnu prošle godine postavio kineski Zeekr

Ford Mach-E je srušio svjetski rekord

 YouTube Screenshot

Ford Mustang Mach-E je postavio novi Guinnessov svjetski rekord za najduže putovanje serijskim električnim automobilom s jednim punjenjem.

Tim Bridgestonea, Webfleeta i AA je u automobilu prešao 916,74 km prije nego što je automobilu ponestalo energije. Električni Ford SUV vozili su Kevin Booker i Sam Clarke, uz podršku kopilota Richarda Parkera.

Ovime je srušen prethodni rekord od 907,62 km koji je u rujnu prošle godine postavio kineski Zeekr.

Rekord je postavljen na javnim cestama u Engleskoj, a prema pravilima Guinnessove knjige rekorda automobil nije smio dva puta prijeći istom dionicom. Vožnja je trajala više od 24 sata diljem Norfolka, Lincolnshirea, Yorkshirea, Nottinghamshirea, Leicestershirea i Cambridgeshirea, a Clarke i Brooker vozili su mješavinom gradskih i lokalnih cesta kako bi oponašali uvjete vožnje u stvarnom svijetu.

image

Ford Mach-E je srušio svjetski rekord

YouTube Screenshot

Ford Mach-E s baterijom neto kapaciteta 91 kWh i motorom snage 294 KS koristio je Bridgestone gume koje su pomogle produžiti doseg zahvaljujući niskom otporu kotrljanja.

Uz pomoć guma i štedljivih vozača automobil je znatno premašio svoj deklarirani WLTP doseg od 600 kilometara i ostvario prosječnu potrošnju od 10 kWh na 100 kilometara. Nakon što je putno računalo pokazalo nula posto baterije automobil je uspio prevaliti još 33,7 kilometara prije nego što se zaustavio.

image

Ford Mach-E je srušio svjetski rekord

YouTube Screenshot

Booker je nakon pothvata rekao: ‘Obaranje ovog rekorda bilo je uzbudljivo putovanje i snažna demonstracija onoga što električna vozila mogu postići. Nevjerojatno je vidjeti koliko smo daleko stigli s tehnologijom i učinkovitošću električnih vozila. Nadamo se da će ovo nadahnuti više ljudi da razmotre električna vozila za svakodnevna putovanja.‘

image

Ford Mach-E je srušio svjetski rekord

YouTube Screenshot

Mach-E Premium Extended Range RWD nije prvi Fordov električni auto koji je oborio svjetski rekord. U ožujku je novi SUV Ford Explorer postao prvi električni automobil koji je napravio put oko svijeta. Vozila ga je istraživačica Lexie Alford, kako bi ponovila pothvat pionirske avanturistice Alohe Wanderwell koja je početkom 20. stoljeća obišla svijet u Fordu Model T. Putovanje je bilo dugačko više od 30.000 km kroz 27 država i šest kontinenata.

image

Automobil muc022

TUfast Eco

Novi rekord Forda Mach-E nije i apsolutno najveća udaljenost za neko električno vozilo s jednim punjenjem. Taj rekord iznosi 2573,79 km, a postavio ga je "automobil" nazvan muc022 prošle godine. Naravno, to nije bilo serijsko električno vozilo, već specijalni ultralagani minijaturni jednosjed težak samo 170 kilograma s manje od jedne konjske snage koji je na 100 km trošio samo 0,6 kWh. Također, ova vožnja nije obavljena na javnim cestama već u zatvorenom zrakoplovnom hangaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 15:00