električni pogon

Povratak legende? Smart će oživjeti mali i zabavni Roadster

Automobil bi konačno trebao dobiti nasljednika. On bi također trebao biti dvosjed vrlo kompaktnih dimenzija ali s električnim pogonom

Smart Roadster Coupe

 Smart

Mnogi su već zaboravili da je Smart od 2003. do 2006. godine proizvodio izuzetno neobičan i vrlo mali sportski kabriolet Smart Roadster. Model s dva sjedala vrlo kompaktnih dimenzija stekao je kultni status zbog vrlo zabavnih voznih osobina unatoč snazi od samo 61, odnosno 82 KS, ovisno o verziji.

Jedna od tajni zabave u vožnji bila je izuzetno mala masa od samo 800 kilograma. Kako je proizveden relativno mali broj ovih automobila, Roadster polako postiže kolekcionarski status, a cijena rabljenih primjeraka raste.

image

Smart Roadster Coupe

Smart

Skoro dva desetljeća nakon završetka proizvodnje automobil bi konačno trebao dobiti nasljednika. On bi također trebao biti dvosjed vrlo kompaktni dimenzija ali s električnim pogonom. Dirk Adelmann, direktor Smart Europe GmbH, najavio moguće novo izdanje u intervjuu za britanski Autocar i također otkrio da su prve službene skice novog projekta već dovršene.

image

Smart Roadster Coupe

Smart

Prema Adelmannu, u sadašnjim i budućim planovima njemačko-kineskog proizvođača automobila, koji je sada u 50-postotnom vlasništvu Geely grupe, bilo bi dovoljno mjesta za novi roadster, ovaj put s pogonom bez emisija. Ideja je nastala na jednom od prvih sastanaka tijekom planiranja za Smart #1, #3 i #5, gdje je dizajner pokazao nacrte Spidera s dva sjedala.

image

Smart Roadster Coupe

Smart

Prema menadžeru, oživljavanje Roadstera moguće je danas uglavnom zahvaljujući novom pozicioniranju marke, koja se fokusira na različite linije svojih automobila, a ne samo na veličinu, kao u prošlosti. U istom intervjuu za Autocar UK, Adelmann je također nagovijestio mogući povratak suštinskog Smarta, malenog ForTwoa koji bi u aktualnoj ponudi Smarta čiji je #5 dugačak 470 cm izgledao zaista minijaturno.

Radi smanjivanja troškova Smart traži tvrtku partnera s kojom bi mogla dijeliti platformu i napraviti projekt koji bi se isplatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 06:20