MEĐUOSBNE OPTUŽBE

Propali posao: Njemački div i američki startup za električna vozila u ‘ratu‘. Sve će završiti na sudu

Nijemci tvrde da su im Amerikanci dužni 204 milijuna dolara, a Amerikanci tvrde da su njemački motori bili nekvalitetni

Rivian R1S

 Rivian Press

Stvari se zahuktavaju između Riviana i Boscha. Tvrtke se međusobno tuže nakon što je Rivian otkazao svoj ugovor s Boschom za izradu električnih motora za njegova vozila, tvrdi publikacija Crain‘s Detroit Business. Navodno, Bosch smatra da je Rivian prekršio ugovor tako što je odustao od posla bez plaćanja 204 milijuna dolara koje je dugovao njemačkom tehnološkom divu.

U međuvremenu, Rivian tvrdi da je od ugovora odustao samo zato što Bosch nije isporučio proizvod i zadovoljio dogovorene standarde kvalitete. Sada će vjerojatno sve završiti na sudu.

Tvrtke su postigle dogovor 2019., prema kojem je Bosch Rivianu trebao isporučiti komponente potrebne za električni pogon. Bosch je potrošio milijune na preuređenje tvornice u Njemačkoj i izgradnju tvornice od 30.000 četvornih metara u Južnoj Karolini za proizvodnju motora.

Prema tvrtki, potpisali su ugovor po kojem bi Rivian trebao platiti Boschu svoja ulaganja i neamortizirane troškove ako se ugovor otkaže. No unatoč tome, Rivian je 2023. godine jednostrano otkazao ugovor.

image

Rivian R1T Dual Motor Performance

YouTube Screenshot

Sada, Bosch optužuje Rivian da su ugovor otkazali jer su cijelo vrijeme tajno razvijali vlastiti električni motor i pogonsku jedinicu. Prema Boschu, Rivian je planirao zamijeniti njihove motore Enduro pogonskim jedinicama, jer je to bilo isplativije za američki startup. U to vrijeme se govorilo da Rivian gubi 30.000 do 40.000 dolara po vozilu i da treba smanjiti troškove proizvodnje.

"Iako je Rivianov izbor da smanji troškove i razvije novi proizvod razumljiv, Rivian ne može jednostavno zanemariti svoje ugovorne obveze prema Boschu", stoji u tužbi, prema Auto Newsu.

image

Rivian R1S

Rivian Press

Ali tu je i Rivianova strana priče. Rivian kaže da Bosch nije uspio isporučiti dovoljno motora te da su mnogi od onih koje je isporučio bili loše kvalitete, što je dovelo do kašnjenja u proizvodnji i financijskih gubitaka. Rivianova protutužba tvrdi da je Bosch namjerno premalo ulagao u razvoj svojih električnih motora, dok je sklapao ugovore s nekoliko drugih kompanija za električna vozila, misleći da će većina propasti prije isteka ugovora.

"Bosch se kockao i kako bi dao previše obećanja većem broju start-up kompanija za električna vozila na temelju teorije da će barem neke od njih uskoro propasti", navodi se u Rivianovoj tužbi.

image

Rivian R1T

Rivian Automotive

Do kraja 2022. Bosch je navodno isporučio 101.000 motora, manje od polovice ugovornih zahtjeva u to vrijeme. Rivianova tužba također citira pismo koje je direktor nabave marke poslao Boschu, u kojem se očito navodi da je Boscheva neadekvatna opskrba “prijetnja broj 1 uspjehu naše organizacije”. Rivian tvrdi da je Boscheva nekompetentnost rezultirala nedostatkom dijelova koji su spriječili proizvođača električnih vozila da te godine isporuči oko 30.000 automobila.

Bosch opak tvrdi da je pokušao poslati inženjere u Rivian kako bi pomogli na montažnoj liniji. Rivian, s druge strane, tvrdi da je poslao inženjere u Boschovu tvornicu, gdje su uočili da je kontrola kvalitete ispod razine i da proizvodom rukuje nekvalificirano osoblje, uključujući tinejdžere.

Sudovi će na kraju sve to morati pročešljati i donijeti odluku, ali u svakom slučaju rezultat će za jednu od posvađanih strana neće biti dobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 17:25