Uspjeli su!

‘Pun‘ za 10 minuta: Zeekr 007 je ‘električni automobil s najbržim punjenjem na svijetu‘

Zeekr jasno tvrdi da je ovo baterija za električni auto s najbržim punjenjem na svijetu. Lotus Emeya treba 14 minuta za isto punjenje

Zeekr 007

 Zeekr Press

Zeekr lansira nove LFP baterije koje se mogu puniti apsurdno brzo. Zeekr 007 će ih prvi dobiti, a Kinezi obećavaju rekordno kratko stajanje na punjačima.

image

Nova Zeekrova LFP baterija

Zeekr Press

Geely, vlasnik Zeekra, dobro napreduje na polju brzog punjenja. Brendovi kćeri Polestar i Lotus nedavno su postigli veliki uspjeh glede punjenja. Primjerice, Polestar eksperimentira s modelom Polestar 5 koji bi trebao moći napuniti 320 km dosega vožnje u deset minuta, a Lotus obećava da će takve vrijednosti već biti moguće u praksi s modelom Emeyom. Noi Zeekr sada ide korak dalje. Zeekr 007 je prvi automobil koji je dobio nove prizmatične LFP baterije koje omogućuju ‘5.5C ultra-brzo punjenje‘.

image

Zeekr 007

Geely

Što to znači u praksi? Pa, da su gore spomenuti Polestar 5 i Lotus Emeya nadmašeni kao i svaki električni auto koji sada možete kupiti. Baterija s ovim novim ćelijama trebala bi se moći napuniti od 10 do 80 posto za samo 10 minuta i 30 sekundi.

image

Zeekr 007

Geely

Zeekr jasno tvrdi da je ovo baterija za električni auto s najbržim punjenjem na svijetu. Za usporedbu, Lotus Emeya treba 14 minuta za isto punjenje. Zeekr je ranije obećao da će 007 uskoro moći puniti više od 600 km dosega vožnje u samo petnaest minuta. To je prema kineskom CLTC ciklusu, ali otprilike možete računati da će se oko 500 WLTP kilometara napuniti za petnaest minuta.

image

Zeekr 007

Zeekr Press

Zeekr još nije objavio koliki je kapacitet baterije, i maksimalna snaga punjenja, međutim, rečeno je da se navedene vrijednosti postižu na Zeekrovim brzim punjačima V3, koji mogu isporučiti vršnu snagu punjenja od 800 kW. Takvi punjači se još ne mogu pronaći nigdje u Europi, no ni Zeekr 007 još nije dostupan u našim krajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 13:03